Novo Appleovo računalo s najjačim komponentama i monitorom stoji više od 10 tisuća dolara

Profesionalni korisnici koji žele izvući maksimum iz novog Appleovog računala i monitora trebat će platiti čak 10.300 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.03.2022. / 08:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se uoči sinoćnje Appleove konferencije najviše govorilo o novom modelu iPhonea SE, najveću pažnju ipak je privukao jedan drugi proizvod. Riječ je o potpuno novom modelu Maca koji izgleda kao viši Mac mini, odnosno Mac mini za profesionalce.

Slika nije dostupna Apple priprema najveći broj hardverskih noviteta u povijesti

Osim po dizajnu, Mac Studio specifičan je i po tome što je riječ o prvom Appleovom računalu koje pokreće njihov najnoviji i najjači čipset. Računalo je dostupno u dvije varijante - jedna s čipom M1 Max, a druga sa spomenutim novim čipom M1 Ultra. Prilikom predstavljanja iz Apple su spomenuli osnovnu cijenu za model koji pokreće taj najjači procesor i ona iznosi čak 3999 dolara.

No to je cijena za osnovni model koji se može dodatno hardverski nadograditi, a s boljim hardverom, jasno, raste i cijena.

Npr. nadogradnja grafike s 48 jezgri na 64 jezgre stajat će dodatnih tisuću dolara, dok će korisnici koji žele više memorije (128 umjesto 64GB) platiti još 800 dolara. Najveći dodatni trošak jest pohrana podataka te će oni koji se odluče na maksimalno dostupnih 8TB trebat će nadoplatiti još čak 2200 dolara. Dakle, ukupno 4 tisuće dolara više za maksimalne performanse Mac Studija.

Kako je riječ samo o stolnom računalu, za njega je potreban i monitor. Apple je sinoć predstavio monitor Studio Display cijene 1600 dolara, no i njega je moguće nadograditi (npr. s drukčijim postoljem koje omogućuje podešavanje visine monitora i premium staklom koje smanjuje odsjaj), što će stajati dodatnih 700 dolara pa njegova cijena u tom slučaju iznosi 2300 dolara.

Slika nije dostupna Novi povijesni uspjeh Applea: Tržišna vrijednost dosegla nevjerojatna 3 bilijuna dolara

Dakle, oni koji žele izvući maksimum iz svojeg Mac Studija i Studio Displaya, moraju platiti čak 10.300 dolara.

Oba uređaja na američkom tržištu bit će dostupna od 18. ožujka.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti