"Privjet!": Pogledajte kako pilot ruskog presretača pozdravlja norveškog kolegu

Kad je riječ o presretanjima između ratnih zrakoplova Ruske Federacije i NATO saveza, uglavnom u medije dolaze snimke i vijesti o opasnim i neprofesionalnim susretima, obično s ruske strane. Ipak, nova snimka napravljena iz ruskog presretača MiG-31 Foxhound (NATO oznaka) dokaz je da ne prolaze sva presretanja u napetom ozračju.

Branimir Vorša | 22.04.2020. / 10:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U videosnimci koju prenose strani mediji pilot zrakoplova MiG-31 prilazi zrakoplovu F-16 norveškog ratnog zrakoplovstva i pozdravlja ga više puta pokazujući mu palac prema gore.

Norveški F-16 obavljao je zadaću presretanja ruskog zračnog konvoja koji su činili Tu-142MK, Tu-142MR te barem jedan MiG-31 Foxhound.

Njihov je susret, čini se, prošao u vrlo prijateljskom ozračju.

MiG-31 je ruski brzi presretač, sposoban letjeti na vrlo velikim visinama i bio je izravna zamjena za MiG-25 Foxbat (NATO oznaka), koji je isto tako bio superbrzi presretač sposoban letjeti i triput brže od brzine zvuka, što je u vrijeme hladnog rata tjeralo strah u kosti Amerikancima. No to se promijenilo nakon što je 6. rujna 1976. godine ruski pilot Viktor Balenko prebjegao u Japan upravljajući najbržim borbenim zrakoplovom tog vremena (a i dan-danas).

MiG-31 ne leti triput brže od brzine zvuka, no s 2,83 maha nije ni daleko od toga. Za razliku od prethodnika, riječ je o dvosjedu, koji je u službu ušao 1983. godine kao ruska protumjera za američki B-1B bombarder. Ima napredan radar koji može otkriti i zrakoplove u niskom letu, na visinama koje ne pokrivaju konvencionalni radari. Njegov je maksimalni dolet 1450 kilometara, a Rusi su nedavno nadogradili njegove mogućnosti s mogućnošću nošenja hipersoničnih raketa te čak i platformom za lansiranje malih satelita koja je testirana.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti