Reakcija iz Rusije na američke sankcije: Tko će spriječiti da "struktura teška 500 tona" padne na Europu ili SAD?

Nakon najave američkih sankcija Rusiji, žestoko je reagirao prvi čovjek ruske svemirske agencije, a njegove poruke mogle bi se shvatiti i kao prijetnja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.02.2022. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se nalaze daleko iznad Zemlje na visini od oko 400 km, niti astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji nisu imuni na ono što se događa ispod njih. Situacija se oko ISS-a dodatno se zakuhala nakon američke najave sankcija Rusiji na što je reagirao prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin serijom tvitova od kojih bi se neki mogli shvatiti i kao prilično ozbiljna prijetnja.

Hakeri Britanci optužuju rusku vojnu obavještajnu službu za umješanost u hakerske napade na Ukrajinu: "To je gotovo sigurno"

Naime, Međunarodna svemirska postaja sastoji se od dva glavna dijela koja ne mogu funkcionirati jedan bez drugog. Jedan je dio ruski i on ne može funkcionirati bez energije koju pruža američki dio postaje, dok američki dio ne može funkcionirati bez pogonskog sustava smještenog na ruskom dijelu postaje, objasnio je za američke mediji bivši NASA-in astronaut Garrett Reisman.

Rusi i Amerikanci u svemiru ovise jedni o drugima i zato je nužno nastaviti dosadašnju suradnju. Nakon najave sankcija Rusiji, Rogozin je putem Twittera upitao što bi se dogodilo kada bi ta suradnja prestala. Tko bi spasio ISS od nekontroliranog skretanja s orbite i pada na SAD ili Europu… Također, postoji opcija pada strukture teške 500 tona na Indiju i Kinu. Želite li im prijetiti takvim scenarijem? ISS ne prelijeće preko Rusije, tako da je sav rizik na vama. Jeste li spremni za njega?

Suradnja će se ipak nastaviti

Naknadno, iz NASA-e su poslali objavu u kojoj su objasnili da se spomenute sankcije ne odnose na suradnju Rusije i SAD-a vezano uz Međunarodnu svemirsku postaju te da će se ona nastaviti i dalje. Rogozin je na Twitteru napisao kako taj korak pokazuje želju ekipe iz NASA-e za daljnjom suradnjom s Roscosmosom te će da će u međuvremenu nastaviti s analizom novih američkih sankcija.

Slika nije dostupna Rusi tvrde: Astronauti nisu bili u opasnosti tijekom uništavanja našeg satelita

Trenutačno se na ISS-u nalazi sedam astronauta - četiri Amerikanca, dva Rusa i jedna osoba iz Njemačke, a dok su na Zemlji ljudi proživljavali ratne strahote, oni su vrijeme provodili puno mirnije. Naime, petak su proveli proučavajući kako mikrogravitacija utječe na stanice kože i genetiku biljaka te kako što učinkovitije vježbati u bestežinskom stanju.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti