Revolucija u slanju letjelica u svemir: Startup tvrtka bacila rukavicu u lice svim velikim svjetskim igračima

Lansiranje u orbitu bez emisije štetnih plinova upravo je na korak da postane stvarnost zahvaljujući jednoj samozatajnoj kalifornijskoj tvrtki.

Branimir Vorša | 11.11.2021. / 15:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka startup tvrtka koja se bavi lansiranjima u svemiru uspjela je po prvi put demonstrirati rad kinetičkog sustava za lansiranje u svemir. Namjera je da se jednog dana taj sustav koristi za slanje malih svemirskih letjelica u orbitu.

Koncept tvrtke SpinLaunch iz Long Beacha u Kaliforniji, koji se doima kao da je istrgnut iz vremena klasične znanstvene fantastike, baziran je oko vakuumski zatvorene centrifuge koja vrti projektil bez pogona brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka, prije nego li isti otpusti prema gornjem dijelu Zemljine atmosfere te u konačnici i u orbitu.

SpinLaunch na ovaj način želi ponuditi alternativu tradicionalnim raketama koje prenose teret u svemir.

Prvi testni let prototipa, takozvanog suborbitalnog akceleratora, održan je 22. listopada u Novom Meksiku, na lansirnom mjestu Spacepost America. Iako je testiranje provedeno prije više od dva tjedna, SpinLaunch je vijest o svojem velikom uspjehu objavila tek jučer.

Njihov sustav koristi vakuumsku komoru unutar koje rotirajuća ruka dovodi projektil do vrlo velikih brzina, jer u toj komori nema otpora zraka, nakon čega ga otpušta prema Zemljinoj orbiti u manje od jedne milisekunde, stoji u objavi te tvrtke.

Sustav isto tako ima protuuteg koji se vrti u suprotnom smjeru kako bi spriječio da čitav sustav postane nestabilan.

Projektil pri lansiranju mora probiti membranu na vrhu lansirne cijevi, koja služi i kao vakuumski čep.

I dok je taj koncept donekle jednostavan, izazov da ga se napravi da radi pouzdano i opetovano doista je velik.

To je radikalno drugačiji način ubrzavanja projektila i lansirnih letjelica do hipersoničnih brzina korištenjem sustava s tla, rekao je Johnatan Yaney, šef SpinLauncha za CNBC.

Slika nije dostupna Strahovita eksplozija! Umjesto u svemiru, krhotine rakete završile na tlu: Let trajao tek dvije i pol minute

Yaney je osnovao tu tvrtku 2014. godine, no ta je tvrtka sve dosad bila samozatajna, no Yaney smatra da je to dobro za tvrtku i njihov "smion i lud" projekt svemirskih lansiranja.

U testiranju koje je provedeno krajem listopada, korišten je suborbitalni akcelerator, koji je zapravo za dvije trećine manji od onog koji bi lansirao letjelice u orbitu, no i tako "malen" taj je akcelerator i dalje visok gotovo 100 metara.

Suborbitalni projektil koji je korišten u testiranju bio je tri metra dužine te je ubrzan do više tisuća kilometara na sat, a da je pritom korišteno oko 20 posto ukupne snage akceleratora. Dokud se vinuo u atmosferu nije zasad točno otkriveno, no iz SpinLauncha tvrde da je riječ o više desetaka tisuća metara.

Ta tvrtka u budućnosti planira u projektil ugraditi i raketni motor, koji bi poslužio za manevriranja u orbiti. U toj verziji, raketni motor bi se upalio tek nakon odvajanja od lansirnog projektila.

Slika nije dostupna Predstavljena 3D printana raketa za svemirska putovanja koju je moguće koristiti nekoliko puta

Raketna komponenta ipak nije nužna za stavljanje tereta u orbitu, jer kinetički lansirani sateliti izlaze iz atmosfere će rakete, pojašnjavaju iz SpinLauncha na njihovim web stranicama. isto tako, obzirom da raketni motor nije potreban, i emisije štetnih plinova su nepostojeće, a to je nešto s čim se zasad niti jedna svjetska svemirska agencija ili privatna tvrtka koja se bavi lansiranjima u svemir, poput SpaceX-a ili Blue Origina, ne mogu pohvaliti.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti