Samsung predstavio novu Galaxy S21 seriju s brojnim novim mogućnostima, ali bez jedne zanimljive stvari

Samsung je predstavio tri nova pametna telefona koja spadaju u kategoriju flagship uređaja - prepuna novih tehnologija i mogućnosti, ali i bez jedne zanimljive stvari.

Martina Čizmić | 14.01.2021. / 17:04

 Samsung je posljednjeg dana CES 2021 predstavio novu seriju svojih mobilnih uređaja - Galaxy S21. Kako su istaknuli tijekom predstavljanja, radi se o telefonu koji spaja prepoznatljiv izgled, vrhunske kamere i napredne video mogućnosti, sa izvrsnim iskustvom gledanja i spajanja s drugima.

Tako je Samsung na svom Galaxy Unpacked virtualnom događanju predstavio Galaxy S21, Galaxy S21 Ultra i Galaxy S21+ te bežične slušalice Galaxy Buds Pro. Sva tri nova Samsungova uređaja imaju podršku za 5G tehnologiju kako bi najbolje iskoristili njihovu brzinu.

Živimo u svijetu u kojem je mobilno na prvom mjestu. Željeli smo pružiti iskustvo pametnog telefona koji ispunjava rigorozne zahtjeve multimedije u našim zahtjevnim i promjenjivim životima, istaknuo je prilikom predstavljanja predsjednik Samsunga, TM Roh.

Novi dizajn i 5G tehnologija

Ono što prvo upada u oko vezano za seriju S21 je činjenica da su kamere grupirane na stražnjoj strani u gornjem lijevom kutu te su stavljene u metalno kućište. To kućište ima dvostruku ulogu - štiti kamere od oštećenja te ih dodatno ističe.

Galaxy S21 dolazi s Dynamic AMOLED 2X Infinity-O ekranom od 6,2 inča, dok je onaj na S21+ nešto veći i iznosi 6,7 inča. Zahvaljujući adaptivnoj frekvenciji osvjeđivanja, gledanje sadržaja je lakše i manje opterećuje oči, a opcija Eye Comfort Shield prilagođava razinu plavog svjetla ovisno o dobu dana i sadržaju koji se pregledava.

Galaxy S21 i S21+ dolaze s tri kamere koje koriste umjetnu inteligenciju za stvaranje najboljih fotografija. Uz opciju 8K Snap moguće je "izvući" fotografije iz videa, a opcija Super Steady pobrinut će se da taj video bude stabilan bez obzira na okolnosti. Vlogger View omogućuje istovremenu aktivaciju prednje i stražnjih kamera kako bi mogli snimiti i svoju reakciju na ono što se događa.

S prednje strane nalazi se 10MP Dual Pixel AF kamera, dok se na stražnjoj strani nalazi 12 MP ultra široka, 12MP Dual Pixel AF širokokutna kamera te 64MP telefoto kamera.

Oba uređaja pokreće 5nm 64-bit Octa-Core procesor brzine 2,8 odnosno 2,9GHz te dolaze s 8GB RAM i 128 odnosno 256 GB unutarnje pohrane.

S21 dolazi s baterijom snage 4000mAh dok S21+ ima nešto snažniju i izdržljiviju bateriju od 4800mAh. Podržavaju brzo bežično punjenje, kao i brzo punjenje žičanim punjačem.

Oba uređaja dolaze s novim Android 11 operativnim sustavom i Samsungovim korisničkim sučeljem s prepoznatljivim aplikacijama.

Galaxy S21 Ultra s 100x Space zoomom

Samsung Galaxy S21 Ultra također podržava 5G tehnologiju, no kao najsnažniji uređaj u seriji, dolazi s malo jačim hardverom i naprednijom tehnologijom. Kao najveći u seriji, ima 6,8 inčni Dynamic AMOLED 2X zaslon koji nudi mogućnost korištenja Quad HD+ i 120Hz frekvencije osvježavanja, koji se prilagođavaju ovisno o sadržaju koji se pregledava i dobu dana.

S četiri stražnje kamere (ultra širokom, širokom i dvostrukom telefoto) te nadograđenim senzorom od 108MP, S21 Ultra može snimati 12 bit HDR fotografije, ali i 12-bit RAW fotografije koje je jednsotavnije uređivati na računalu.

Dolazi s 100x Space zoomom koji koristi sustav dvostruktih telefoto leća (jednu optičku 3x i jednu optičku 10x s Dual Pixel AF) te Bright Night senzorom za snimanje fotografija u uvjetima veoma slabog svjetla i 12 MP Nona-binning tehnologijom za smanjenje smetnji u fotografijama.

Ne treba zaboraviti ni prednju kameru koja dolazi s rezolucijom od 40MP i kutom snimanja od 80 stupnjeva.

Po prvi put je moguće koristiti S Pen s uređajem koji nije iz Note serije. Tako je moguće zasebno kupiti SPen i kompatibilnu masku koja služi za zaštitu uređaja, ali i punjenje SPena.

Osim već ranije spomenute tehnologije 5G, Ultra dolazi i tehnologijom Ultra-wideband (UWA) kooja omogućava otvaranje vrata i otključavanje automobila bez korištenja ključa, a u kombinaciji s Android Auto i SmartThings, korisnici će moći kontrolirati pametne uređaje u svom domu iz svog automobila.

S21 Ultru pokreće 5nm 64-bitni Octa Core procesor brzine 2,8GHz, s 12 odnosno 16GB RAM-a te 128, 256 odnosno 512 GB unutarnje pohrane, u kombinaciji s Android 11 i Samsungovim sučeljem.

Svu tu tehnologiju napaja baterija od 5000mAh koja podržava brzo bežično i brzo žičano punjenje.

Posebno je zanimljivo što uz uređaje S21 serije neće biti isporučivani punjači već samo kabel koji se može koristiti za povezivanje uređaja s računalom ili za punjenje. Iz Samsunga poručuju kako je to kako bi smanjili nepotreban elektronički otpad, a za sve one koji ipak žele novi punjač, on će biti dostupan po "sniženoj cijeni".

Cijene uređaja u Hrvatskoj se kreću od 6499 kuna za Galaxy S21 5G, 7999 kuna za Galaxy S21+ 5G te 9599 kuna za Galaxy S21 Ultra 5G. Prednarudžbe kreću odmah, a u redovitoj prodaji će se naći krajem siječnja. 

Nove bežične slušalice s još jačom baterijom 

Samsung Galaxy Buds Pro nove su bežične slušalice koje su nešto drugačijeg dizajna od Buds Live. U Samsungu su se vratili na dizajn koji uključuje umetanje slušalice u ušni kanal, a kako ističu, posebno su vodili računa da odgovaraju svakom uhu te da ne ispadaju iz uha i prilikom aktivnosti poput trčanja.

Galaxy Buds Pro dolaze s tehnologijom prepoznavanja glasa, što znači da će automatski utišati glazbu koja se emitira, kad detektiraju glas. Također, imaju zaštitu koja filtrira zvuk vjetra, kako bi se tijekom telefonskog razgovora čuo samo glas, a ne i ambijentalni zvukovi.

Kako ističu iz Samsunga, Buds Pro su otporne na vodu, a autonomija im je do 28 sati (8 sati slušanja + dopunjavanje u spremniku za autonomiju do 20 sati). Za one koji zaboravljaju napuniti slušalice, dobro će doći opcija brzog punjenja koja s tek pet minuta punjenja osigurava sat vremena slušanja glazbe.

Galaxy Buds Pro biti će moguće nabaviti po cijeni od 1699 kuna.

Samsung je također predstavio i nove Galaxy SmartTag, pametne Bluetooth lokatore koje je dovoljno staviti na stvari koje najčešće gubite (poput ključeva ili čak kućnog ljubimca), kako biste ih lakše pronašli ako se izgube. Dovoljno je aktivirati aplikaciju SmartThings Find na pametnom telefonu i SmartTag će označiti gdje se predmet (ili ljubimac) nalazi. Istu opciju moguće je koristiti i za pronalazak Buds Pro, čak i kad je u pitanju potraga za samo jednom slušalicom.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti