Šef Forda iznenadio izjavom: Za proizvodnju električnih automobila trebamo 40 posto manje radnika

Električna vozila imaju manje dijelova od tradicionalnih, pa ne zahtijevaju toliko kompliciran proizvodni proces.

Hina | 17.11.2022. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proizvodnja električnih vozila traži 40 posto manje radnih mjesta nego proizvodnja benzinaca, iako se dio poslova može sačuvati proizvodnjom više dijelova unutar kompanija, izjavio je šef američkog automobilskog diva Forda.

Za izradu električnog automobila potrebno je 40 posto manje rada, pa moramo sami proizvoditi dijelove kako bi svi mogli biti uključeni u rast, izjavio je Jim Farley za Rainbow Push Coalition na konferenciji o automobilima u Detroitu.

Električna vozila imaju manje dijelova od tradicionalnih. Američki sindikat United Auto Workers, koji predstavlja oko 400.000 radnika, navodno je 2018. procijenio da bi prijelaz na električna vozila mogao uključivati gašenje 35.000 radnih mjesta.

U kolovozu američki je div otpustio 3000 stalno zaposlenih i radnika s ugovorima s ugovorom na određeno tvrdeći da njegova struktura troškova nije konkurentna u usporedbi s onima drugih proizvođača. Na kraju prošle godine zapošljavao je 183.000 radnika.

Slika nije dostupna Zbog fokusa na elektrifikaciju, Ford bi mogao otpustiti 8 tisuća zaposlenika

Moramo pokrenuti i cijeli novi lanac opskrbe baterijama, motorima i elektronikom, uz još važniju ulogu diversifikacije izvora nabave, naglasio je Farley.

Ford želi do 2030. osigurati polovinu udjela u globalnom tržištu električnih vozila. U listopadu izvijestili su da su više nego udvostručili prodaju u odnosu na prošlu godinu.

Proizvođači automobila trenutačno mijenjaju opskrbne lance i fokusiraju se uglavnom na proizvodnju baterija, najvažnije komponente električnih vozila.

Ford je nedavno udružio snage s proizvođačem baterija SK Innovationom na gradnji tvornica baterija u SAD-u. General Motors udružio se pak s tvrtkom LG Chem.

Slika nije dostupna Ford želi prekinuti dominaciju Tesle prodajom jeftinijih električnih automobila

Krajem listopada američki predsjednik Joe Biden najavio je 2,8 milijardi dolara za domaću proizvodnju baterija za električna vozila i za električnu mrežu. U planu je i zamjena materijala i dijelova iz uvoza domaćim proizvodima.

Biden je također pokrenuo Američku inicijativu za baterijske materijale, koja bi trebala ojačati ključne lance opskrbe.

Očekuje se da će financiranje odabranih projekata u SAD-u poduprijeti vađenje dovoljne količine litija za opskrbu baterijama približno dva milijuna električnih vozila godišnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti