Spremite se za ljetni spektakl: Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, očekuje se 100 meteora na sat

Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima (Tehnološki park od 21 sat) te u Splitu (Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom od 20,30 sati), a 12. u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen - Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21:30), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat).

Hina | 11.08.2020. / 07:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore, navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima (Tehnološki park od 21 sat) te u Splitu (Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom od 20,30 sati)

Dan poslije promatranja će se organizirati u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen - Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21,30 sati), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat)

Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti