Tim astrofizičara koji je razotkrivao lažne crne rupe, pronašao "iglu u plastu stijena": "To je ili debeli, nevidljivi izvanzemaljac, ili..."

Tim astrofizičara poznatih po razotkrivanju navodnih crnih rupa objavio je u ponedjeljak vlastito otkriće: prvu "mirujuću" crnu rupu zvjezdane mase, koja je uočena kako kruži oko zvijezde u nama obližnjoj galaksiji.

Branimir Vorša | 19.07.2022. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se smatra da su mirujuće crne rupe uobičajene u cijelom svemiru, pokazalo se da ih je teško pronaći, a za nekoliko mogućih kandidata posljednjih godina, ispostavilo se da oni zapravo uopće nisu crne rupe.

Ono što je naš tim zapravo uspio napraviti, jest da smo pronašali poslovičnu 'iglu u plastu sijena', rekao je Tomer Shenar, astrofizičar sa Sveučilišta u Amsterdamu i vodeći autor nove studije objavljene u znanstvenom časopisu Nature Astronomy.

Tim europskih astrofizičara pretraživao je zvjezdano nebo u potrazi za nečim što bi na kraju moglo postati binarna crna rupa, u kojoj dvije crne rupe kruže jedna oko druge nakon što su progutale svoje zvijezde u eksploziji supernove.

Slika nije dostupna Nakon 50 godina "lova", astronomi došli do rekordno velikog i neočekivanog otkrića

Pronašli smo prilično masivnu zvijezdu, koja teži 25 puta više od mase našeg Sunca i koja kruži oko nečega što ne vidimo, rekao je Shenar za agenciju AFP.

Shenar i njegov tim vjeruju da je plava zvijezda, koja se nalazi u galaksiji Veliki Magellanov oblak i koja je susjedna našoj Mliječnoj stazi, upletena u ples smrti s crnom rupom koja ima devet puta veću masu od našeg Sunca. Te vrste crnih rupa se obično otkrivaju otkrićem rendgenskog zračenja koje emitiraju dok skupljaju materijal sa svoje prateće zvijezde.

Binarni sustav u pitanju, poznat kao VFTS 243, naziva se uspavanim, jer ne emitira X-zrake, odnosno crna rupa nije dovoljno blizu da usisava materiju iz prateće zvijezde.

Hugues Sana, astrofizičar sa Sveučilišta KU Leuven u Belgiji i koautor studije, rekao je da se samo za Mliječnu stazu smatra da ima oko 100 milijuna crnih rupa zvjezdane mase, koje su daleko manje od svoje supermasivne velike braće.

Međutim, dosad ih je samo 10 pronađeno u našoj galaksiji. To bi moglo biti zato što mnoge leže u stanju mirovanja, čekajući svoje vrijeme da na kraju progutaju svoju prateću zvijezdu. Sana je promatranje tog binarnog sustava opisao kao gledanje dvoje ljudi kako plešu u mračnoj prostoriji, jedan odjeven u bijelo, a drugi u crno. Možda vidite samo kako jedan pleše, ali znate i da je partner tu.

Crna rupa Golema crna rupa u našoj galaksiji: Jedna stvar još uvijek nije jasna, upozorava astronom

Debeli, nevidljivi izvanzemaljac, ili crna rupa

Nikad prije nismo otkrili takve sustave. Posljednjih godina bilo je nekoliko tvrdnji, ali sve su manje-više opovrgnute, rekao je Shenar za AFP.

Doista, članovi njegova tima bili su među onima koji su odbacili prethodna otkrića, izlažući alternative za ono što su podaci mogli sugerirati. Zbog toga, Shenar je rekao da očekuju dodatni nadzor. Tolikosu pažljivo eliminirali sve druge mogućnosti, rekao je Shenar, dok nisu bili uvjereni da je to ili debeli, nevidljivi izvanzemaljac, ili crna rupa.

"Razarač crnih rupa"

Zatim su pozvali najpoznatijeg razotkrivača crnih rupa kojeg su poznavali.

Kareem El-Badry iz Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku je "razotkrivao crne rupe jednu za drugom" tijekom posljednjih nekoliko godina, rekao je Tomer, nazvavši ga i "razaračem crnih rupa".

Poslao sam mu podatke i rekao sam mu, slušaj, pronašli smo ovaj predmet, dokaži da nisam u pravu, rekao je Tomer.

Sagittarius A* FOTO Astronomi objavili prvu fotografiju supermasivne crne rupe u središtu naše galaksije

Sumnjao sam. Ali nisam mogao pronaći uvjerljivo objašnjenje za podatke koji ne uključuju crnu rupu, rekao je El-Badry, koji se pridružio timu i vodio vlastite simulacije.

Otkriće bi također moglo dati uvid u to kako nastaju crne rupe. Vjeruje se da crne rupe zvjezdane mase nastaju tijekom smrti velike zvijezde, u masivnoj eksploziji supernove.

Snaga eksplozije izbacuje crne rupe u binarnom sustavu u eliptičnu, a ne u kružnu orbitu. Međutim, zvijezda VFTS 243 sustava ima orbitu koja je također savršeno kružna.

To znači da je zvijezda odmah nestala u crnoj rupi. Ovo ima puno implikacija na to kako se ovi parovi crnih rupa formiraju, rekao je Shenar, dodajući da bi se zvijezda VFTS 243 na kraju mogla urušiti na sličan način.

Shenar je rekao da pozdravlja druge znanstvenike koji pokušavaju razotkriti one koji ih razotkrivaju.

Ako netko dođe i razotkrije i ovo, siguran sam da će imati prilično fantastično objašnjenje, poput debelog vanzemaljca, zaključio je.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti