Ukrajinska vlada u borbu protiv Rusije zove i hakersko podzemlje

Na ukrajinskim hakerskim forumima objavljen je poziv svim hakerima da im se pridruže u kibernetičkom ratu protiv Rusije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.02.2022. / 11:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kao i svi ratovi u moderno doba, i rusko-ukrajinski sukob ima i svoju kibernetičku dimenziju. Hakeri na obje strane pokušavaju probiti zaštitu protivnika u virtualnom svijetu i napraviti što je moguće veću štetu. A ta šteta može biti opasnija od one nastale klasičnim oružanim napadima s kopna, mora i iz zraka.

Slika nije dostupna Nakon ruskog napada porasla je vrijednost kompanija za kibernetičku sigurnost

Posebno je osjetljiva tzv. kritična infrastruktura jer se npr. onesposobljavanjem elektrana, odnosno prekidom opskrbe strujom ili pristupa internetu mogu izazvati veliki problemi i za vojsku i građane. Ukrajinska vlada, svjesna ruske vojne nadmoći, Putinu će pokušati zadati što teže udarce u virtualnom svijetu te su, prema izvorima Reutersa, u pomoć pozvali i hakersko podzemlje.

Naime, na ukrajinskim hakerskim forumima počeli su se pojavljivati pozivi u kojima se od kibernetičke zajednice i volontera traži pomoć u obrani zemlje. Svi iz, kako su ih nazvali, hakerskog podzemlja, mogu se prijaviti putem posebnog online obrasca u kojem trebaju napisati koje su njihove specijalnosti poput npr. razvoja malwarea.

Tu je objavu napisao Yegor Aushev, jedan od osnivača kibernetičke kompanije Cyber Unit Technologies koja s ukrajinskom vladom surađuje na području obrane kritične infrastrukture. U razgovoru s novinarima Reutersa rekao je kako je objavu napisao i mrežom proširio na zahtjev visokopozicioniranog službenika ministarstva obrane koji je jučer s njim stupio u kontakt. Tu je informaciju, da je poziv na pomoć hakerima upućen na zahtjev ministarstva obrane, istoj novinskoj agenciji potvrdila još jedna osoba direktno uključena u tu akciju.

Slika nije dostupna CERT pozvao i hrvatske građane na poseban oprez: Budite sumnjičavi prema bilo kakvim porukama povezanima s Ukrajinom

Prema Aushevu, dobrovoljci će biti podijeljeni u ofenzivne i defenzivne kibernetičke jedinice. Oni zaduženi za napadačke pothvate pomoći će vojsci u digitalnim špijunskim operacijama, dok će obrana nastojati zaštititi kritičnu infrastrukturu poput elektrana i vodovoda.

U kratko vrijeme primljene su već stotine prijava, no njih treba pažljivo razmotriti kako bi se izbjegla mogućnost da je netko od hakera u biti prekriveni ruski agent.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti