Zahvaljujući SpaceX-u, u zrakoplovima bi mogli surfati velikim brzinama

Putem svog satelitskog interneta, SpaceX u zrakoplovima želi omogućiti iskustvo surfanja internetom kakvo imamo i u svojim kućama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.03.2022. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

SpaceX-ova usluga Starlink trebala bi omogućiti pristup internetu na svim mjestima na našoj planeti, uključujući i mjesta na kojima trenutačno nema signala ili je pristup internetu spor. Osim na takvim mjestima, SpaceX-ov svemirski internet čini se savršenim rješenjem za problem interneta unutar zrakoplova.

Slika nije dostupna SpaceX lansirao Starlink Premium satelitski internet čija će mjesečna pretplata iznositi 500 dolara

Upravo je to tržište na kojem SpaceX vidi veliku mogućnost disrupcije te žele omogućiti pristup brzom i stabilnom internetu tijekom leta svim putnicima.

Trenutačno zrakoplovne tvrtke za pristup internetu koriste usluge satelitskih kompanija (poput Viasata i Intelsata), no takva usluga nije zadovoljavajuća, tj. ne može se usporediti s iskustvom surfanja na Zemlji. Upravo to želi promijeniti SpaceX i omogućiti pristup internetu na kakav smo navikli jer se danas očekivanja ljudi oko brzina i kvalitete usluge pristupa internetu mijenjaju brže nego se mijenja tehnologija”.

Uđete u kuću i internet jednostavno radi. To je jednostavno. To su velike brzine, objasnio je tijekom gostovanja na konferenciji Satellite 2022. potpredsjednik SpaceX-a Jonathan Hofeller kakvo iskustvo žele pružiti korisnicima tijekom leta u zrakoplovima. Naglasio je kako razvijaju uslugu koja bi svakom putniku u zrakoplovu omogućila istovremeno streamanje sadržaja, odnosno da neće biti nekog kompromisa oko stabilnosti i brzine interneta, čak niti u nebeskim visinama.

Kako bi uspjeli u tom naumu, SpaceX testira posebne terminale za pristup njihovom internetu koji su prilagođeni korištenju u zrakoplovima te trenutačno traje njihova certifikacija kako bi se njihovo korištenje odobrilo u različitim vrstama zrakoplova.

Slika nije dostupna VIDEO Vatromet na noćnom nebu: Portorikanci imali pogled iz prvog reda na pad Muskovih Starlink satelita

Više detalja o tome kada bi mogli očekivati korištenje Starlinkova interneta u zrakoplovima Hofeller nije otkrio, no njegove najave prilično su ohrabrujuće za sve koji puno vremena provode u zrakoplovima.

Izvor: CNBC


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti