10 hrvatskih dvoraca dobilo "Zlatni pin": Evo o čemu je točno riječ

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske.

Martina Čizmić | 12.09.2023. / 14:03

Dvorac Trakošćan
Dvorac Trakošćan - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Deset dvoraca i palača iz Hrvatske postali su nositelji nagrade Zlatni pin, priznanja koje dodjeljuje Google na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa.

Od ove godine projekt se provodi i u Hrvatskoj gdje je Google nagradio lokacije u kategoriji „Dvorci i palače“. Sukladno tome, odabrani su dvorci i palače koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske. Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek djela rimske arhitekture – izvanredne građevine s poučnim pričama i prekrasnim pogledima osvojile su srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa koji su im dodijelili visoke ocjene.

Zrakoplov iznad Omiša Zumirajte! Jeste li vidjeli što se nalazi na Googleovim kartama iznad Omiša?

Nakon tri godine uspješnog provođenja projekta Zlatni pin u Poljskoj, ponosni smo što se projekt proširio i na druge zemlje, uključujući i Hrvatsku. Hrvatska ima bogatu povijesnu i kulturnu baštinu te posjeduje niz skrivenih dragulja koje vrijedi otkriti i upoznati. Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje jer iako ga dodjeljujemo mi kao tvrtka, on je zapravo priznanje korisnika i putnika koji su posjetili mjesto. Zahvaljujući njihovom angažmanu i ocjenama, nagradili smo deset dvoraca i palača s kipićima Zlatni pin. Ovim putem još jednom čestitam svim dobitnicima i nadam da će još više ljudi htjeti posjetiti ta nevjerojatna mjesta te cijeniti njihovu povijest i ljepotu, izjavio je Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatic.

Među nagrađenima su dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel Krk te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Slika nije dostupna Nova nadogradnja Google karti omogućit će vozačima da uštede novac i pomognu u spašavanju planeta

Kako bi korisnicima Google Mapsa olakšao potragu za "zlatnim pinovima", Google je pripremio e-knjigu „Putevima dvoraca i palača", koja može pomoći u planiranju što učinkovitijeg putovanja. Između priča o dvorcima, mogu se pronaći savjeti i trikovi za bolje putovanje, kao što su primjerice Live View, Google Lens, Multisearch i brojne druge aplikacije. E-knjiga je besplatna i može se preuzeti na službenoj stranici. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti