10 milijardera za koje niste nikad čuli

Sve više milijardera ne želi biti u javnosti, a razlog se zna. Oni djeluju iz sjene, moćni su, bogati i uspješni. Svi znamo za Billa Gatesa, Warrena Buffeta, Elona Muska ili Zucka

Saša Fišter sasa@zimo.co | 30.08.2015. / 10:12

10 milijardera za koje niste nikad čuli

Sve više milijardera ne želi biti u javnosti, a razlog se zna. Oni djeluju iz sjene, moćni su, bogati i uspješni. Svi znamo za Billa Gatesa, Warrena Buffeta, Elona Muska ili Zucka, no tko su ostali, ne toliko poznati a enormno bogati?

Iako ste za sve te tvrtke čuli, možda i kupovali kod njih ili ste na neki način bili u kontaktu s njima, sigurno niste znali tko zapravo stoji iza njih. U nastavku možete pronaći njih 10.

1. John, Jacqueline, i Forrest (Jr.) Mars (76.8 milijardi)

Tri blizanaca, unuci osnivača Franka Marsa, rade u upravnom odboru i direktori su Marsa, poznatog branda koji uključuje čokolade kao što su Snickers i M&M’s. Blizanci se drže svoje privatnosti i izbjegavaju javne fotografije.

2. Amancio Ortega (73.3 milijarde)

Za Ortegu možda niste čuli, ali sigurno ste kupili nešto iz njegovih brandova kao što su Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Bershka, Massimo Dutti, Oysho. Ortega je pokrenuo Zara-u 1975. godine a do 1999. godine nije postojala niti jedna njegova fotografija. Čovjek je dao samo tri intervjua u životu.

3. Bernard Arnault (40.4 milijardi)

CEO Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), čovjek koji vodi jednu od najluksuznijih kompanija na svijetu, a koji uključuje 70 različitih brandova među kojima su Christian Dior, Dom Perignon i Bulgari.

4. Jorg Paulo Lemann (24.8 milijardi)

Suosvniač 3G Capitala, Lemann je pokazao interes za prepoznatljivim brandovima kao što su Budweiser, Burger King i Heinz. Inače, Brazilac Lemann je peterostruki prvak u tenisu, te se bez obzira na sve drži “sjene”.

5. Stephan Persson (23.7 milijardi)

Najbogatiji čovjek u Švedskoj i izvršni direktor H&M-a. Stephan vodi kompaniju koju je osnovao njegov otac. Unatoč brojnim skupim nekretninama, Stephan živi u Švedskoj i drži se dalje od očiju javnosti.

6. Maria Franca Fixxolo (23.3 milijardi)

Fissolo je udovica Michele Ferrero-a koji je nedavno preminuo. Maria sada vodi cijelu grupaciju koja pod sobom ima Nutellu i Tic Tac. Kao i njezin pokojni suprug, Maria izbjegava intervjue i drži svoju privatnost.

7. Alain i Gerard Wertheimer (20 milijardi)

Braća koja su vlasnici francuskog luksuznog branda Chanel također ne žele biti javno poznati. Obojica su toliko oprezna da su čak neki industrijski promatrači procijenili njihovo bogatstvo na 10 milijardi dolara.

8. Dietrich Mateschitz (11.5 milijardi)

Možda se čuli za njega, a možda i ne, no jednom u životu ste sigurno popili RedBull. Jedan od “najuspješnijih poduzetnika današnje generacije” Mateschitz je stvorio carstvo zahvaljujući svom energetskom piću koji je objavio 1987. godine. Često ga se opisuje kao “povučenog” i također je jedan od bogataša koji voli svoj život držati za sebe.

9. Johann Rupert (7.1 milijardi)

Vjerojatno je malo vas čulo za Compagnie Financière Richemont, no ako spomenemo da kompanija drži brandove poput Cartier i Montblanc onda je sve jasnije. Rođen u Južnoj Africi Rupert je najmoćniji poduzetnik u toj državi, te je nedavno počeo ukazivati na nejednakosti u prihodima te države.

10. Les Wexner (7 milijardi)

Wexnerovi uredi nalaze se preko puta otpada, rijetko priča s novinarima i drži svoj život pod kontrolom daleko od očiju javnosti kao i svoju  96 metarnu jahtu. Wexner je pokretačka snaga poznatih brandova kao štos u Victoria’s Secret, Express i Abercrombie & Fitch.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti