16 programskih jezika koji će vam osigurati posao

Nikad nije kasno da naučite novi jezik, pa zašto on ne bi bio programski i tako vam osigurao posao i novu karijeru.

Martina Čizmić | 08.05.2017. / 14:20

Da li je programski jezik postao najbitniji jezik na svijetu?

U svijetu, a i u Hrvatskoj, kronično nedostaje programera. Zašto? Jer pametni uređaji postaju nezaobilazan dio našeg svakodnevnog života. A te pametne uređaje pokreće software koji netko treba napisati.

Nedavno je američki poduzetnik Marc Andreessen izjavio kako “software pokreće svijet” i nije bio u krivu. Sve programe i aplikacije koje koristimo netko je morao napisati u nekom programskom jeziku. I iako, kad prvi puta gledate nekoga kako programira, cijeli proces može izgledati zastrašujuće, zapravo je samo stvar prakse.

Kad jednom naučite osnove programiranja i logičkog razmišljanja, uspješna programerska karijera već vam je na dohvat ruke. Na vama je da odaberete jedan popularnih programskih jezika i krenete.

Java

Osmišljen 1991., Java je još uvijek najpopularniji programski jezik na svijetu. Iako je prvotno bio namijenjen za pametne televizore, danas je neizostavan dio razvoja aplikacija za Android i brojnih poslovnih programa.

C

Jedan od najstarijih programskih jezika koji se još uvijek koristi zasigurno je C. Stvoren je početkom 1970.-ih, a koristi se i danas za implementiranje operativnih sustava, ali i kao aplikacijski software za super računala.

Python

Vjerojatno jedan od najjednostavnijih programskih jezika osmišljen je 1989. godine i još uvijek je među najpopularnijima kod početnika koji tek ulaze u svijet programiranja.

PHP

Jedan od najučestalijih programskih jezika namijenjen izradi web stranica. Prema nekim procjenama čak trećina web stranica koristi upravo PHP, među kojima su i velikani poput Facebooka i Yahooa.

Visual Basic

Programski jezik koji je pokušao programiranje učiniti lakšim spajajući kod i grafičke elemente. Tako su programeri mogli mijenjati cijele dijelove koda jednostavnim povlačenjem grafičkih elemenata po ekranu.

Naučite programirati u čakovečkom TICM-u

JavaScript

Ovaj veoma popularni programski jezik, osim imena, nema ništa zajedničko s Javom. Koristi se, prvenstveno, za izradu web aplikacija, a u posljednje se vrijeme našao na udaru zbog sigurnosnih propusta.

R

Svi koji se bave statistikom i analizom podataka poznaju ovaj program. Čak je i veliki Google prepoznao njegove mogućnosti te ga njegovi matematičari koriste za analizu velikih količina podataka.

Go

Programski jezik osmišljen u Googleu za izgradnju velikih sustava koji su potrebni za pokretanje najveće internetske tražilice. Programeri su ga prihvatili jer je veoma pouzdan pa je pronašao svoju primjenu i izvan granica Googlea. Ujedno je i jedan od programskih jezika koji postaje sve popularniji.

Ruby

Programski jezik koji je veoma jednostavan za pisanje i čitanje zbog čega je i popularan među programerima. Inačica Ruby on Rails namijenjena je izradi web aplikacija i veoma je jednostavna za učenje i korištenje.

Groovy

Ovaj programski jezik nastao je 2007. godine kao izdanak Jave koji je jednostavniji i brži za savladavanje. Kako je sličan Javi i s njom se dobro nadopunjuje, koriste ga velike kompanije poput IBM-a i Googlea.

Objective-C

Inspiriran originalnim C programskim jezikom, Objective-C sadrži i neke značajke iz drugih programskih jezika zbog čega ga vole iskusniji programeri.

Perl

Programski jezik koji su razvili NASA-ini inženjeri krajem 1980-ih omiljen je među programerima jer je veoma moćan i fleksibilan. Iako ne spada među elegantne jezike, tepaju mu da je “selotejp weba” jer je izvrstan za krpanje web stranica.

Pascal

Programski jezik koji je ime dobio po filozofu Blaiseu Pascalu bio je ključan za programiranje originalnih Apple Macintosh računala. S vremenom se razvio u inačicu Object Pascal koji se i danas koristi.

Delphi

Originalno razvijen u Appleu 1986. kako bi se povezao s Oracleovom bazom podataka, a danas se koristi kao alternativni programski jezik za izradu aplikacija za pametne telefone.

Naučite programirati iOS 8 aplikacije za samo 89 dolara

Swift

Još jedan programski jezik razvijen u Appleu kako bi njihovi developeri mogli lakše i brže stvarati aplikacije za iPhone. No, njegova se popularnost širi i izvan Applea zbog jednostavnosti i preglednosti.

MATLAB

Zanimljivo je kako je Matlab prvotno osmišljen kao matematički programski jezik koji je trebao pomoći studentima savladati naprednu matematiku. Danas ga koriste znanstvenici, inženjeri i programeri koji se bave obradom slika odnosno fotografija i razvojem umjetne inteligencije.

Nikad nije kasno da naučite novi jezik, pa zašto on ne bi bio programski i tako vam osigurao posao i novu karijeru.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti