3D na iPadu i iPhoneu bez naočala [VIDEO]

Appleovi uređaji, iPad i iPhone otvorili su mnoga nova vrata istraživačima kako bi svoje ideje pretvorili u realnost.

Zimo Zimo Zimo | 12.04.2011. / 08:54

3D na iPadu i iPhoneu bez naočala [VIDEO]

Appleovi uređaji, iPad i iPhone otvorili su mnoga nova vrata istraživačima kako bi svoje ideje pretvorili u realnost.

Kako smo nedavno posjetili Panasonicov 3D event, na kojem su predstavljeni 3D televizori koji uz pomoć naočala pružaju odličan osjećaj, nakon ovog posta pitamo se

trebaju li nam uopće te naočale, koje su ionako nespretne.

Francuski istraživači razvili su 3D tehnologiju bez potrebe za nošenjem naočala, no u čemu je stvar?

Naime, slika prikazana u 3D-u ovisi o vašem položaju glave koji čita prednja kamera na iPadu 2 ili iPhoneu 4. Pomoću nje objekti na ekranu daju realnu sliku objekata u prostoru.

Osim što vam ne trebaju 3D naočale, radi čitanja položaja glave nisu vam potrebni niti posebni paneli kao što je to slučaj sa Nintendo 3D-om. Zanimljivo je da za ovaj eksperiment nisu važni akcelerometri koji se nalaze u uređajima, što znači da bi se ova tehnologija mogla koristiti na bilo kojim uređajima sa prednjom kamerom.

Krenu li developeri unaprijeđivati ovakve stvari, mogao bi se otvoriti potpuno novi svijet u 3D-u u kojem bi mogli uživati u igrama, programima, 3D modeliranju i još mnogo toga.

Napomenimo da samo osoba koja koristi iPad 2 ili iPhone 4 može vidjeti realnu sliku u 3D-u. Jeremie i Laurence, inače istraživači iz EHCI-a, kažu kako su bili inspirirani Johnny Chung Lee-om koji je sličan koncept primijenio na Nintendo Wii-u.

Via [VenutreBeat]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti