5 tehnoloških trendova koji će obilježiti našu budućnost

"Posljednji put kad smo ulagali u istraživanje svemira dobili smo pregršt tehnologija koje danas upotrebljavamo. Tko zna što ćemo dobiti ovaj put?" upitala je Myriam Joire, američka tech blogerica koja je bila jedna od govornika na Bug Future Showu u Zagrebu.

Martina Čizmić | 31.01.2018. / 20:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija se mijenja tolikom brzinom da ono što je danas tek prototip, već za nekoliko mjeseci može postati tehnologija koja će promijeniti svijet.

Upravo se tih tehnoloških trendova koji će obilježiti budućnost dotaknula američka tech blogerica Myriam Joire u svom predavanju na Bug Future Showu u Zagrebu, cjelodnevnom tehnološkom showu na kojem su se brojni predavači i panelisti dotaknuli trenutno najaktualnijih tema u svijetu tehnologija.

Već na samom početku postavila je pitanje koje je blisko svima koji su odrastali uz Zvjezdane staze, Povratak u budućnost ili Peti element: Gdje je moj leteći automobil?

No današnja tehnologija još je daleko od letećih automobila za svakodenevnu upotrebu. Tu su neke druge tehnologije koje će obilježiti već ovu godinu poput umjetne inteligencije u pametnim zvučnicima i digitalnim asistentima koji iz dana u dan postaju sve pametniji jer uče naše navike, pamte što i kako radimo, ali i što nas zanima.

Što više razgovarate s Alexom ili Googleom, to im dajete više podataka o sebi i oni postaju pametniji, istaknula je Joire.

Osim umjetne inteligencije, dotaknula se i 5G mreže koja će omogućiti još bolje i brže spajanje sve većeg broja uređaja koje posjedujemo.

Proširena stvarnost koja se ubrzano razvija omogućit će ljudima spajanje stvarnog i digitalnog svijeta te ljudima omogućiti da svijet dožive na potpuno drugačiji način.

Električna vozila, ali i elektrifikacija drugih oblika transporta, radikalno će promijeniti način na koji koristimo automobile, smatra Joire.

Vozila na naftu i benzin za 10 godina neće se više proizvoditi. Airbus već radi na električnom zrakoplovu koji će moći letjeti na kraćim relacijama i tako biti učinkovitiji od klasičnog zrakoplova, ističe Joire.

I na kraju, tu je blockchain koji već sad mijenja svijet.

Ne mislim da je bitcoin dobra primjena blockchaina, ali je svijetu potrebna distribucija umjesto centralizacije. Korištenje blockchaina u različitim industrijama omogućit će demokratizaciju, dodaje Joire.

Osim ovih tehnoloških trendova, Joire se dotaknula i nekih proizvoda koji bi u budućnosti mogli postati trendovi, kao što su ekonomija dijeljenja u kojoj dijelimo automobile, a zahvaljujući postavkama pohranjenima na našim pametnim telefonima, u bilo koji automobil možemo ući i on će se prilagoditi nama. Od visine sjedala i upravljača, preko načina vožnje pa do GPS navigacije.

U svijetu postoje tvrtke koje svoj novac ulažu u istraživanje svemira. I upravo zahvaljujući njima otići ćemo na Mars, i to veoma brzo. Uostalom, zadnji put kad smo ulagali u istraživanje svemira dobili smo pregršt tehnologija koje danas upotrebljavamo. Tko zna što ćemo dobiti ovaj put? upitala je na kraju Jorie.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti