Ako vam je dosta vašeg starog pametnog mobitela, ali pomisao da kupite nešto novo za što morate dignuti kredit vam nije baš super alternativa, donosimo sedam načina kojima od "vrapca u ruci" možete ponovno napraviti goluba.

1. Promijenite izgled operativnog sustava

Ova opcija ponajviše se odnosi na korisnike android uređaja, a promjenom takozvanog "launchera" možete udahnuti novu svježinu sučelju koje vam je već dosadilo i koje vam više nije uzbudljivo.

Launcher se brine o pozadini zaslona vašeg mobitela, obliku ikona i zaključanog zaslona. Već jednostavna promjena može održati interes za starim mobitelom na životu i uštedjeti vam novac. Sve što trebate učiniti jest upisati "launcher" na Play storeu i pronaći onaj koji vam se čini najzanimljivijim.

Za korisnike iPhonea, mora se malo prčkati po postavkama, ali oni, recimo, mogu osvježiti svoje sučelje prebacvivanjem u takozvani "dark mode" koji omogućuje iOS 11. To se može učiniti tako da odete u Settings > General > Accessibility > Display Accommodations > Invert Colors > Smart Invert.

Ako ništa od toga ne pomaže, možda reorganizacija aplikacija i ikona po novim pretincima i kategorijama može pomoći.

Mobiteli u kazalištu (Foto: Getty Images) Ne možete se odvojiti od mobitela? Ove aplikacije mogle bi vam doista pomoći

2. Dodajte bežično punjenje

Novi pametni mobiteli dolaze s ugrađenim bežičnim načinom punjenja, no to ne znači da stariji modeli ne mogu imati isto. Za stotinjak kuna troška možete kupiti receiver za bežično punjenje mobitela koji funkcionira kao hardverska ekstenzija na micro USB priključak mobitela i vaša je želja ispunjena.

Alternativa su znatno skuplji noviji modeli mobitela.

3. Zamijenite staru bateriju u mobitelu

Stare baterije gube kapacitet, a time smanjuju vrijeme rada vašeg uređaja. Raspitajte se kod ovlaštenog servisa koliko bi vas koštala zamjena stare baterije u mobitelu jer možda nije riječ o velikom novcu, a mobitel će vam opet raditi jednako kao kad je bio nov.

Neugodno iznenađenje Osam stvari koje trebate napraviti ako želite spriječiti da vam ukradu podatke s mobitela

4. Očistite prostor za pohranu podataka

Istina, prostor za pohranu nekih mobitela jednostavno je premali tu se ne može previše pomoći, no modelima od 16 GB naviše svakako čišćenjem memorije možete udahnuti novi život.

Tu će pomoći nadogradnja microSD karticom, no ako vam većinu prostora zauzimaju aplikacije, a ne fotografije, videa i drugi dokumenti, onda jednostavno recite zbogom aplikacijama koje vrlo rijetko ili uopće više ne koristite te na taj način oslobodite prostor na svom mobitelu za nove stvari.

5. Instalirajte LineageOS

Ova je opcija možda i najzanimljivija jer njezinim odabirom sve na vašem uređaju, osim vanjštine i hardvera, naravno, postaje podložno namještanju prema vlastitim potrebama.

Koliko ste se puta pitali nakon pokretanja operativnom sustava na novom uređaju, pa što će mi ova aplikacija (koja dolazi instalirana s operativnim sustavom) koju ili ne možete obrisati kasnije ili vam je to prenaporno?

LineageOS operativni je sustav koji će to svesti na minimum minimuma jer za razliku od aplikacija koje proizvođači mobitela trpaju u OS, ovdje se to ne radi. Predinstalirane su samo neke aplikacije, a ostale stvari jednostavno sami instalirate, prema vlastitoj potrebi.

Isto tako, svakog mjeseca LineageOS nadograđuje sigurnosne karakteristike OS-a, od čega mnogi proizvođači odustaju nakon dvije do tri godine.

Pametni telefon (Foto: Getty Images) 7 znakova da biste trebali razmisliti o novom mobitelu

6. Kupite novu zaštitnu masku

Jednostavno rečeno, dodajte malo živih boja svojem uređaju ili ako ne koristite masku - jednostavno počnite jer ne treba trošiti previše riječi na to da će, ovisno o kakvoj je maski riječ, možda i spasiti vaš uređaj od teških oštećenja pri padovima i drugim nehotičnim situacijama.

Kupite onoliko dodataka za njega koliko vam je potrebno da osjetite da u ruci držite nešto moderniju verziju svojeg starog mobitela.

7. Vratite tvorničke postavke

Posljednja opcija doista je to - posljednja. Mobitel vam je prespor, gubite se u nakupljenom smeću tijekom godina na njemu i osjećate da mu nikakva lickanja zaslona, vanjštine ili sličnog više ne mogu pomoći? Ne očajavajte, jer jednostavno vratite postavke uređaja na tvorničke pa tek onda odaberite jedan od ranije navedenih šest koraka. Isplati se, ako ništa drugo, jer neke kombinacije ovdje navedene doista ništa ne koštaju.

Izvor: Popular Mechanics

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju