Galerija

Postoji više aplikacija koje vam potencijalno mogu pomoći da srežete korištenje mobitela da razinu koja je prihvatljiva i vama i vašoj okolini jer, budimo iskreni, nitko ne želi, primjerice, sjesti s prijateljima na kavu i onda provesti vrijeme promatrajući ih kako su sve vrijeme prikovani za zaslon mobitela.

Donosimo nekoliko prijedloga koji bi mogli biti pravo rješenje za ovisnike o mobitelu:

Flipd

Riječ je o potencijalno zgodnoj aplikaciji ako želite provesti vrijeme na poslu, s obitelji, s prijateljima ili negdje u prirodi. Naime, aplikacija vam dopušta da odaberete one aplikacije koje ne želite da vam smetaju u određenim (ranije navedenim) uvjetima. Kvaka je u tome što besplatna verzija aplikacije dopušta blokiranje aplikacija na svega pola sata. Za neograničeno blokiranje mora se i posegnuti u džep.

Mobiteli u vožnji (Ilustracija: Getty) Prvi put uvedena tehnologija koja otkriva vozače koji koriste mobitele tijekom vožnje

Dijete s mobitelom (Foto: Getty Images) Kada djeca trebaju dobiti mobitel? Pročitajte savjete šefice YouTubea

Aplikacija će vam pokazati i statistike, tipa koliko ste vremena uštedjeli propuštajući praćenje drugih aplikacija i notifikacija po mobitelu.

Forest

Ovdje je pak riječ o aplikaciji s kojom možete uzgajati digitalnu šumu, a kvaka je u tome da drveće neće početi rasti sve dok ne spustite mobitel, odnosno ne odložite ga iz ruku sa strane. Nagrada za suzdržavanje od korištenja mobitela je, pogađate, velika zelena šuma.

Kao bonus možete i sami sebi zadati ciljeve, primjerice koliko dugo želite biti odvojeni od mobitela. Sve ostalo aplikacija će učiniti sama.

Za korisnike iPhonea aplikacija stoji dva dolara, a na Play Storeu dolazi s mnogobrojnim dosadnim oglasima, no unutar nje možete kupiti i dodatne pogodnosti, kao što je to slučaj s većinom današnjih aplikacija.

Space

Ova aplikacija koristi više znanstveni pristup vašem problemu s prevelikim korištenjem mobitela. Naime, daje vam savjete o promjenama navika u korištenju mobitela, koji su bazirani na pravim istraživanjima. Aplikacija će pokušati dokučiti zašto provodite previše vremena na mobitelu, je li riječ o dosadi, nečem vezanom za posao ili nečem trećem.

Postoji i način djelovanja Focus Time, koji zapravo blokira obavijesti s drugih aplikacija, a možete ga prekinuti kad god poželite. Kratkoročno bi takav način rada aplikacije mogao rezultirati produktivnijim periodima. Aplikacija isto tako prati ostalu statistiku korištenja mobitela, poput toga koliko ga često otključavate i koliko vremena provedete zureći u njegov ekran.

Freedom

Ova aplikacija ne dolazi u besplatnoj verziji, ali radi na više platformi i neće blokirati samo druge aplikacije, već i internetske stranice koje ne želite da vas ometaju.

Da biste je koristili, mjesečno morate izdvajati sedam dolara, odnosno 30 dolara godišnje.

Moment

Ova aplikacija funkcionira po principu "manje telefona, više života", odnosno nije toliko agresivna kao druge slične aplikacije za detoksifikaciju od prevelikog korištenja mobitela.

Ova aplikacija ima i vodiče koji se mogu kupiti unutar same aplikacije. Primjerice, vodič Attention Span sugerirat će vam da poslušate jednu pjesmu do kraja, da pročitate knjigu ili da organizirate prostor u kojem ćete biti najmanje ometani. Zapravo, osim što prati vašu negativnu statistiku u vremenu provedenom na mobitelu, služi vam i kao digitalni životni trener.

Digital Wellbeing

Pomoću ove aplikacije možete postaviti dnevne limite na pojedine aplikacije koje vas najviše drže prikovanima za mobitele. Možete i samo blokirati obavijesti kad radite nešto vrlo važno i ne želite da vas se ometa.

Opcija Wind Down dizajnirana je pak da vas pripremi za odlazak na spavanje, odnosno u zadano vrijeme vaš zaslon mobitela postaje siv, a mobitel prelazi u način rada "Ne ometaj" (Do Not Disturb).

Screen Time

Ova je aplikacija slična prethodnoj i zapravo se nadopunjuje s njom.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju