8tracks, legalan i zanimljiv način kako slušati glazbu online

Ako ste ljubitelj glazbe, poznato vam je da sve više blogova, stranica i servisa nudi pjesme na slušanje i preuzimanje.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 11.11.2011. / 09:28

8tracks, legalan i zanimljiv način kako slušati glazbu online

Ako ste ljubitelj glazbe, poznato vam je da sve više blogova, stranica i servisa nudi pjesme na slušanje i preuzimanje.

U ovom članku cilj nam je predstaviti vam jednu ne toliko novu, koliko zanimljivu stranicu, kombinaciju društvene mreže i radio stanice, a koja kombinira slušanje, otkrivanje i stvaranje glazbe i playlista, najčešće navedenim redoslijedom.

Riječ je o 8tracks.com stranici osnovanoj 2006., no pokrenutoj dvije godine kasnije, nakon radnih noći i vikenda u Kaliforniji, New Yorku i Francuskoj.

8tracks je 'ručno izrađeni internet radio' koji korisnicima i posjetiteljima nudi jednostavan način za dijeljenje i otkrivanje glazbe putem online playlista od najmanje 8 pjesama (što daje otprilike pola sata glazbe), te opisa svake playliste.

8tracks moguće je koristiti na dva načina, odnosno slušanjem i stvaranjem playliste. Pretraživanje playlista moguće je raditi prema izvođaču, tagu ili opisu, dok je slušanje odnosno streaming u potpunosti legalan.

Moguće je kreirati vlastiti profil, pronaći prijatelje, 'lajkati' i komentirati određenu playlistu, i naravno, napraviti vlastitu playlistu. Za svaku playlistu moguće je vidjeti koliko puta je svirana i 'lajkana', što vam može pomoći u odluci hoćete li slušati ili ne.

Mi već tjednima uživamo u prednostima 8tracksa, a budući da su tagovi raznovrsni i kreativni, a neki od korisnika (a time i stvaratelji sadržaja, tj. playlista) veliki poznavatelji određenih žanrova glazbe, moguće je pronaći playliste koje će vas ugodno iznenaditi i zabaviti.

Ako tražite glazbu za subotnji party, jesensku šetnju gradom ili prirodom, poticaj za učenje, ili bilo koju specifičnu situaciju, naš savjet je da isprobate 8tracks. Također, ako vam se proučava određeni žanr glazbe, na 8tracks-u to ćete lako učiniti, ili se jednostavno možete zabavljati i biti kreativni stvarajući vlastite playliste.

Vizija 8tracksa vjeruje u nadmoć ručno izrađenih i 'programiranih' playlista nad algoritmima pretraživanja i odabira glazbe, barem do pojave web 3.0 i semantičkih mreža u širokoj upotrebi. Prednost je jedinstveni spoj preporuka i kritika (korisnika) s jedne strane, te radio programa kao načina predstavljanja s druge strane - pouzdanih sredstava za otkrivanje glazbe.

8tracks dostupan je i kao aplikacija za iPhone ovdje, te za Android platformu ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti