9 proizvoda koje koristimo svakodnevno, a koji su nastali zahvaljujući istraživanju svemira

Uvjereni smo da ste i sami tijekom života koristili barem jedan od ovih proizvoda i tako, iako toga niste bili svjesni, iskoristili prednosti "svemirske" tehnologije.

Martina Čizmić | 27.07.2019. / 09:48

Astronaut u svemiru (Foto: Getty Images)

Tijekom godina naučili smo da su neki od najpopularnijih i najkorisnijih izuma i proizvoda, nastali u vojnim laboratorijima diljem svijeta. No jeste li znali da iza nekih od najpopularnijih proizvoda koje svi koristimo stoji NASA i njen svemirski program?

Tehnologija koja stoji iza tih proizvoda originalno je osmišljena kako bi održala astronaute na životu i učinila im boravak u svemiru što lakšim. No ubrzo su poduzetnici prepoznali prednosti te tehnologije, primijenili ju za komercijalnu upotrebu i ostalo je, kako se to često kaže, povijest.

Uvjereni smo da ste i sami tijekom života koristili barem jedan od ovih proizvoda i tako, iako toga niste bili svjesni, iskoristili prednosti "svemirske" tehnologije.

Tenisice s materijalom koji apsorbira udarce

Znate onaj ugodan osjećaj mekanih džonova u tenisicama kad trčite ili skačete? Upravo je tehnologija apsorpcije udaraca proizašla iz tehnologije kojom su proizvodili kacige za astronaute. Jer i njihove glave je trebalo zaštititi.

Madrac s memorijskom pjenom

Krajem 1960-ih Charles Yost razvio je memorijsku pjenu za zrakoplovna sjedala. Uz to što su bila mekanija od ranijih sjedala, mogla su apsorbirati veliku količinu energije, što su u NASA-i prepoznali kao izvrstan materijal za njihove svemirske letjelice i avione. Danas memorijsku pjenu najčešće možemo pronaći u madracima i jastucima.

Sprave za vježbanje

Dugotrajan boravak u svemiru uzrokuje slabljenje mišića i kostiju, zbog čega astronauti moraju svakodnevno vježbati. No, u bestežinskom stanju dizanje utega baš i nema previše smisla. Zato su u NASA-i razvili sprave koje koriste gumu i opruge kako bi stvorile otpor i tako pružile astronautima potrebnu vježbu. Osim toga, puno su jednostavnije i lakše za transport od klasičnih utega što nije mala stvar prilikom puta u svemir.

Mjerenje temperature u uhu

Većina roditelja dobro je upoznata s malom spravicom koja u samo nekoliko sekundi može izmjeriti temperaturu njihovog djeteta. Dovoljno ju je staviti u uho i pričekati rezultat. No, iza te tehnologije zapravo se skriva ista tehnologija koju astronomi koriste za mjerenje temperature zvijezda i planeta. Radi see o infracrvenoj tehnologiji koja može veoma brzo odrediti temperaturu tijela ovisno o tome koliko ono infracrvene energije emitira.

Naočale otporne na ogrebotine

Nosite li naočale, vjerojatno koristite one s plastičnim lećama. No nije uvijek bilo tako. Prije su se za korekciju vida koristile staklene leće, koje su se prilikom korištenja mogle oštetiti ili čak razbiti. Kako bi pronašli bolji materijal, proizvođači naočala okrenuli su se tehnologiji koja je razvijena u istraživačkom centru Ames. Tamo je razvijen projekt pročišćivača vode za svemirske letjelice, ali i premaz za kacige astronauta koji ih je štitio od razbijanja i ogrebotina. Upravo je taj premaz bio ključan za razvoj današnjih plastičnih leća.

Pasta za zube koja obnavlja zube

Dulji boravak u svemiru utječe na kosti astronauta pa su se u NASA-i morali pobrinuti da zaustave gubitak ključnih minerala iz kosti po povratku astronauta iz svemira. I tako je nastao sintetički oblik minerala hidroksiapatit koji se inače nalazi u kostima i zubima. Danas ga možemo pronaći u pastama za zube koje učvršćuju zubnu caklinu i smanjuju osjetljivost zuba.

Termalna deka

Hitne službe u svojoj osnovnoj opremi imaju i ovaj proizvod za čiji je razvoj zaslužan svemirski program. Termalna deka zapravo se sastoji od aluminijske folije, izuzetno je lagana, a istovremeno štiti od vode, vjetra i gubitka topline. Nastala je tijekom razvoja satelita Echo kako bi se sustavi zaštitili od niske temperature i prašine u svemiru.

Kvarcni sat

Danas sve više ljudi koristi digitalne i pametne satove, no kvarcni sat nastao je upravo zahvaljujući NASA-i. Oni su ravzili kvarcni kristal kako bi mogli što preciznije mjeriti vrijeme. Naime, kako kvarc uz električnu stimulaciju vibrira, te vibracije se koriste za mjerenje vremena. Kvarcni satovi se i danas smatraju najpreciznijim satovima na tržištu.

Pegla za kosu

Da, vjerovali ili ne, ali omiljeno žensko pomagalo nastalo je zahvaljujući NASA-i. Točnije, zahvaljujući njihovom istraživanju nanomaterijala u kojem su prvi put korištene keramičke nanočestice. Stručnjaci su otkrili da kad se posebne keramičke nanočestice zagriju, proizvode negativne ili pozitivne ione, što se pokazalo izvrsnim za oblikovanje kose.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti