McAfee: Avril Lavigne najriskantnija osoba za guglanje

Popularne osobe najbolji su mamac za naivne korisnike. Još ako se ubaci riječ "besplatno" i ulov je zagarantiran. Ovog puta pazite na linkove vezane za Avril Lavigne

Martina Čizmić | 20.09.2017. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tvrtka za računalnu sigurnost, McAfee objavila je svoju godišnju listu najriskantnijih poznatih osoba u internetskim pretragama.

Iznenađujuće, na vrhu nije ni Kim Kardashian ni Brad Pittveć kanadska pjevačica Avril Lavigne.

Naime, kiberkriminalci znaju kako iskoristiti ljudsku znatiželju i želju za besplatnim informacijama i sadržajem. Postavljaju "zamku" nevinim korisnicima koji u potrazi za informacijama ili "besplatnim" sadržajem klikaju na linkove i rezultate pretraživanja bez previše razmišljanja.

Jednom kad kliknu na "zamku" link, koji na prvi pogled obećava besplatne mp3 datoteke s pjesmama Avril Lavigne, korisnici dospjevaju na potencijalno zloćudne web stranice na kojima ih vreba malware, ransomware ili su u opasnosti da im ukradu osobne informacije pa čak i lozinke.

Osim Lavigne, koja je najavila nove pjesme pa je zato vjerojatno izbila na prvo mjesto, rizični su i pjevači Bruno Mars, Carly Rae Jepsen, Zayn Malik te Celine Dion.

U današnjem digitalnom želimo najnovije albume, filmove ili igre odmah dostupne na našim uređajima. Korisnici često riskiraju svoju sigurnost zbog pristupačnosti i klikaju na sumnjive linkove koji ih obećavaju odvesti na najnoviji sadržaj, upozorava Gary Davis iz McAfeea te dodaje kako je dovoljno samo malo razmisliti prije klikanja kako bi se zaštitili od nepoželjnih posljedica.

Zato stručnjaci za računalnu sigurnost savjetuju da korisnici posjećuju provjerene stranice, odnosno budu oprezni što klikaju ako se nađu na stranici koju prvi put posjećuju. Ako im se čini sumnjivom, traži od njih da instaliraju nekakve dodatke, kliknu na "kratku anketu" i slično, trebali bi odustati i zatvoriti prozor u kojem je stranica otvorena.

I na kraju, da instaliraju neki od programa za zaštitu tijekom pretraživanja interneta odnosno uvijek imaju ažuriran svoj antivirusni program.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti