Adobe prestaje raditi na Flashu za mobilnu platformu, fokusira se na HTML5

Steve Jobs je bio u pravu. Flash nema budućnost, a očito da su to shvatili i u Adobeu te su objavili kako prestaju raditi na Flash Playeru za mobilne uređaje.

Zimo Zimo Zimo | 09.11.2011. / 09:45

Adobe prestaje raditi na Flashu za mobilnu platformu, fokusira se na HTML5

Steve Jobs je bio u pravu. Flash nema budućnost, a očito da su to shvatili i u Adobeu te su objavili kako prestaju raditi na Flash Playeru za mobilne uređaje.

Četiri godine Adobe je uvjeravao proizvođače mobitela, najviše Android, u budućnost Flasha, no očito je tome došao kraj sudeći prema mailu Adobea koji je objavio ZDNet. Kompanija se više neće baviti Flash Playerom za mobilne uređaje već će se fokusirati na alternativne programske pakete i HTML5 protokol, stoji u mailu.

'Naša budućnost sa Flashom na mobilnim uređajima biti će fokusirana na Flash programere koji će kreirati nativne aplikacije sa Adobe AIR-om za sve glavne trgovine aplikacijama.'

Nakon što je Adobe objavio Flash za Android u lipnju prošle godine, obećavao je kako će isti raditi savršeno, no pokazalo se da je sve zajedno bilo daleko od savršenog.

Flash je unazad nekoliko godina dominantna desktop platforma za stolna računala pomoću koje programeri rade interaktivne igre, stvaraju animirane reklame te svi koji imaju plugin instaliran na svojim računalima mogu gledati video pomoću Flasha. No pojavom JavaSrcipt, CSS i HTML5 tehnologije, koja ima izvornu podršku za video, dakle bez potrebe za instalacijom dodanih softvera, developeri su našli novi i bolji način kako kreirati sadržaj na webu.

Najviše se prašine diglo oko Flasha na mobilnim uređajima kada je Apple odlučio onemogućiti Flash na iPhoneu, radi čega se stvorilo veliko nezadovoljstvo korisnika ovih uređaja, a cijela situacija je dosegla svoj vrhunac kada je Jobs odlučio objaviti svoje mišljenje o Flashu u kojem je istaknuo sve razloge zašto Apple nije podržavao Flash na svojim uređajima. Njegovo mišljenje možete pročitati ovdje.

Da je Adobe ozbiljan i siguran u svoje poteze fokusiranja na HTML5 pokazuju i nedavna otpuštanja radnika gdje je bez posla ostalo 750 radnika u odjelu mobilnog sektora. Adobe je na otpuštanja reagirao riječima 'restrukturiranje kompanije'.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti