Adobe testira besplatnu verziju Photoshopa

Najvažniji alati web verzije Photoshopa bit će besplatni, dok će za dodatne i naprednije opcije trebati dodatno platiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.06.2022. / 08:01

Obrada fotografija (Foto: Getty Images)

Najpopularniji alat za obradu fotografiju uskoro bi mogao postati besplatan za korištenje. Adobe tako već testira besplatnu verziju Photoshopa u Kanadi, a plan kompanije je omogućiti korištenje ovog alata svima pri čemu treba naglasiti kako će korisnicima bez naplate biti dostupna verzija na webu, dok će se klalsična aplikacija nastaviti koristiti i naplaćivati kao i do sada.

Lažni sjaj društvenih mreža - 1 Photoshop koji je stvorio opasne i neprirodne standarde ljepote dobiva zakonska ograničenja

Korisnicima ipak neće biti dostupne baš sve opcije Photoshopa već će, u sklopu tzv. freemium usluge, većina najčešće korištenih opcija biti besplatna, no korisnici će s vremenom za neke dodatne i napredne opcije morati plaćati određenu naknadu. Trenutačno nije poznato koliko bi takva mjesečna naknada mogla iznositi.

Maria Yap iz Adobea za The Verge rekla je kako žele Photoshop napraviti pristupačnijim te omogućiti iskustvo njegova korištenja za veći broj korisnika. U ovoj kompaniji nadaju se kako će se od tog većeg broja potencijalnih novih korisnika dio njih na kraju odlučiti za plaćanje pune verzije, što bi dugoročno trebalo Adobeu donijeti veće prihode.

Na The Vergeu posebno naglašavaju važnosti web verzije ovog popularnog alata za obradu fotografija za Chromebookove, Googleova računala koja se iznimno popularna među školarcima i studentima te će sada i oni dobiti mogućnost korištenja Photoshopa.

Slika nije dostupna Preminuo je otac PDF-a i Photoshopa: "To je veliki gubitak za Adobe zajednicu i tehnološku industriju"

Iz Adobea nisu objavili kada bi ovu freemium verziju mogli omogućiti većem broju korisnika i na drugim tržištima. Do tada, nastavit će se s dodavanjem novih opcija u web verziji Photoshopa koja će s vremenom imati sve više opcija i biti sve sličnija originalnoj verziji.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti