Norveška uvodi ograničenja za photoshop, trebamo li i mi?

Koliko puta ste čeznutljivo listali neku od društvenih mreža i pomislili kako biste rado bili tako savršeni, bez celulita, strija, prištića, bora? Da se to događa i prečesto shvatila je Norveška. Uskoro će na društvenim mrežama retuširane, sponzorirane fotografije, nositi upravo takvu oznaku - retuširane!

Zimo Zimo | 08.09.2021. / 08:09

Galerija

Što o novom zakonu u Norveškoj, prema kojem se na sve retuširane fotografije na društvenim mrežama mora staviti prigodna oznaka, kažu domaći influenceri? Koliko je teško retuširati vlastitu fotografiju? Novinarka Dnevnika Nove TV Petra Buljan provjerila je s našim influencerima. Pravu malu revoluciju, inače, pokrenula je Lana Jurčević istupom na društvenim mrežama.

Influenceri (Foto: Getty Images) Dosta je bilo retuširanja fotografija: Norveški zakon influencerima i oglašivačima prijeti visokim kaznama pa čak i zatvorom

Mislim da u vrijeme ove digitalizacije, svih tih aplikacija, da se dogodila jedna potpuno izvrnuta realnost. Generalno nisam protiv photoshopa, protiv fotografija, dorađivanja svjetla, na neki način je sve to umjetnost, ali zašto ne biti transparentan, ja osobno ne bih imala ništa protiv toga da se uvede taj zakon, poručila je.

Za njom su se povele tisuće žena, uz oznaku stvarna ja. Tako bi uskoro mogli izgledati norveški feedovi, s oznakama koje su fotografije retuširane, a koje ne. Neki su već krenuli tim putem. Nika Ilčić, 21-godišnja influencerica, otvoreno komunicira da fotografije uređuje.

Photoshopirane slike na kojima sam sređena prolaze dosta bolje tako da je to dosta bitno za sve moje suradnje i klijente kad im isporučujem statistiku, kazala je. No, isporučuju se tako i nerealna očekivanja, posebno kod mladih. Zato Nika nema problem ni s manje ušminkanim fotografijama.

Nije puno potrebno da vidite kako zaista izgledam jer svaki dan stavljam storyje bez šminke i tik tokove bez šminke, zaključila je.

Vrijednosti djeci usađuju i roditelji!

Sa šminkom i bez nje različitim alatima s lica i tijela možete izbrisati sve ili dodati što želite. Pa smo pokušali i mi. U svega nekoliko minuta mijenjali smo boju kose, očiju, brisali bore, prištiće.

Većina svijeta oko nas je photoshopirana, možemo promijeniti ton kože, sve nepravilnosti, madeže, prištiće, promijenit boju ruža, kose očiju i sve da izgleda jako realno, potvrdio je voditelj studija Siniša Bogdanović.

Norveški zakon dobar je smjer smatraju i psiholozi, ali nikako dovoljan. Evo što bi se svi trebali zapitati.

Ovisi li moj osjećaj vrijednosti o tome što je susjeda ili kolegica napravila, kako se ja uspoređujem s njom, kažem li svom djetetu kad kaže dobio sam trojku, a Marko iz petog B je dobio pet, kako to da si ti dobio samo tri. Dakle svim tim stvarima djetetu ili usađujemo vrijednost uspoređivanja s drugima ili to ne radimo, objasnila je psihologinja Mia Roje Đapić.

Da je na društvenim mrežama puno lažnog ionako znamo. No ne osjećamo se zbog toga nužno bolje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti