Aerodrom s 5 zvjezdica: Ova zračna luka ima najbolje mjere zaštite od koronavirusa

Za (kratkoročnu) budućnost zrakoplovne industrije, od velike važnosti bit će i održavanje higijenskih uvjeta na aerodromima, dezinficiranje, čišćenje i slično.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.09.2020. / 13:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već više od 20 godina Skytrax ocjenjuje i rangira zrakoplovne luke i kompanije prema kvaliteti usluga i osoblja, a od nedavno su počeli s ocjenjivanjem jedne poptuno nove kategorije. Njihovi stručnjaci sada ocjenjuju higijensko-sigurnosne standarde karakteristične za ova pandemična vremena poput čistoće i održavanja, mjesta za testiranja, držanja razmaka između putnika, dezinfekcije, korištenja maski i slično.

Slika nije dostupna Šok u Los Angelesu: Piloti upozorili na "letećeg čovjeka" u blizini aerodroma

Prve zračne luke koje prolaze provjeru su one u Europi - stručnjaci Skytraxa provjeravaju više desetaka aerodroma te na temelju svojih zapažanja daju konačnu ocjenu koja može iznositi od dvije do pet zvjezdica. Aerodromi s dvije zvjezdice trebali bi poboljšati standarde čistoće i održavanja, oni koji dobiju tri se računaju kao prosječni aerodromi u kojima su standardi higijene i čistoće na nivou, iako se ne primjenjuju svakodnevno. Četiri zvjezdice znače da je standard čistoće, higijene i održavanja na dobrom nivou, dok pet zvjezdica znači da su ti standardi na "vrlo visokom nivou".

Slika nije dostupna Neobično hakiranje na aerodromu koje je iznenadilo čak i najiskusnije putnike

Dosad je samo nekoliko europskih aerodroma dobilo ocjenu (azijski, američki i ostali aerodromi tek će doći na red za ispitivanje tijekom sljedećih mjeseci), a jedan je već dobio i maksimalnih pet zvjezdica. Riječ je o rimskom aerodromu Leonardo da Vinci na kojem je, u suradnji s Crvenim križem, nedavno otvoren veliki centar za testiranje na Covid-19, a hvali ga se i zbog višejezičnih znakova postavljenih unutar zgrade zračne luke, "striktne obveze nošenja maski", konstantno prisutnog osoblja koje održava higijenu, kao i usmjeravanja putnika sa svih dolaznih i odlaznih letova na jedan terminal za lakše praćenje putnika.

Hrvatskih aerodroma nema na ovom popisu.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti