AI pobijedio čovjeka na testu čitanja

Umjetne neuronske mreže sve su sposobnije u razmišljanju i donošenju zaključaka.

Monika Nožić Monika Nožinić | 18.01.2018. / 18:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Umjetna inteligencija (AI) pobijedila je ljude na testu čitanja teksta s razumijevanjem na engleskom jeziku organiziranom na Sveučilištu Stanford pod nazivom Stanford Question Answering Dataset (SQuAD). Program umjetne inteligencije, koji je razvio kineski div za elektronsku trgovinu "Alibaba", ostvario je prvu pobjedu stroja nad čovjekom u ovom području.

Test su dizajnirali stručnjaci za umjetnu inteligenciju na Stanfordu kako bi izmjerili sposobnost računala za čitanje.

Alibabin računalni program prvi je koji je pobijedio čovjeka i postigao malo veći rezultat od čovjeka. Na postavljena pitanja odgovorio je s točnošću od 82,44 posto, čime je pobijedio najbolji ljudski rezultat koji iznosi 82,304 posto.

Luo Si, glavni znanstvenik za obradu prirodnih jezika u "Alibabinu" odjelu za istraživanje umjetne inteligencije, priznao je da će u budućnosti znatan broj radnika izgubiti posao zbog strojeva i računala.

Ova se tehnologija može primijeniti na brojne poslove, kao što su razne korisničke službe, muzejski vodiči i online odgovori na medicinska pitanja pacijenata, što će smanjiti potrebu za ljudskom djelatnošću, procjenjuje Luo.

Alibaba je ovu tehnologiju već upotrijebio tijekom praznika, koristeći računala za odgovaranje na veliki broj pitanja upućenih korisničkoj službi.

Pranav Rajpurkar, jedan od znanstvenika sa Stanforda koji su razvili test čitanja, objavio je na Twitteru da Alibabino djelo predstavlja odličan početak 2018. godine kada je u pitanju umjetna inteligencija.

Neka od pitanja na testu bila su:

Koje godine je umro Džingis-kan?

Čovjek: 1227.

Računalo: 1227.

Koja je glazbena skupina bila headliner Super Bowl-a 50?

Čovjek: Coldplay

Računalo: britanska rock grupa Coldplay

Tko je dizajnirao zgradu škotskog parlamenta?

Čovjek: Enric Miralles

Računalo: španjolski arhitekt Enric Miralles

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti