Ako ne možete osjetiti miris ovih dviju aroma, možda ste zaraženi koronavirusom

Kako ulazimo u 10. mjesec pandemije u kojoj je novi koronavirus prouzročio kaos diljem svijeta, dosadašnja istraživanja pokazala su da se COVID-19 manifestira na apsolutno bizarne načine.

Branimir Vorša | 05.10.2020. / 14:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok su prva istraživanja kao najvažnije simptome isticala kašalj, vrućicu i neobjašnjivu iscrpljenost kao glavne pokazatelje da netko ima COVID-19, novija istraživanja potvrdila su da su gubitak mirisa i okusa zapravo jedni od glavnih i najprepoznatljivijih simptoma te bolesti, i to bez upale sluznice nosa, odnosno curenja iz nosa.

Mnogi znanstvenici sad vjeruju da je anosmija (gubitak njuha) jedan od najranijih znakova zaraze, no nedavno novo i vrlo značajno istraživanje indijskih znanstvenika pokazalo je da zaraženi novim koronavirusom zapravo ne osjećaju samo određene mirise.

Indijski su znanstvenici napravili mirisni test na temelju pet različitih tipova aroma koje se najčešće koriste u indijskim kućanstvima. Pet odabranih aroma su češnjak, pepermint, kardamom, kokosovo ulje i komorač.

Testiranje je provedeno tako da su se arome stavile u cjevčice te zapakirale u vrećice pa su volonteri imali zadatak zabilježiti jesu li osjetili miris arome u vrećici ili ne. U studiji je sudjelovalo 49 asimptomatskih pacijenata te 35 zdravih volontera. Studija je provedena dvaput, a drugi put zamijenjen je redoslijed aroma i dodana je i voda u test.

Prva bitna stvar koju je studija otkrila jest da pacijenti koji imaju COVID-19 ne gube u potpunosti osjet mirisa, to je prijavilo tek 4,1 posto ispitanika sa svih pet aroma. 38,8 posto nije moglo prepoznati jednu aromu, a 16 posto dvije. Među zdravim volonterima tek 14 posto njih nije moglo namirisati jednu od pet aroma u vrećicama.

Kad su svi podaci uspoređeni, indijski su znanstvenici izolirali dvije arome koje COVID-19 pacijenti ne mogu nanjušiti, a te su kokosovo ulje i pepermint.

Autori studije smatraju da bi njihova studija mogla pomoći u prepoznavanju asimptomatskih pacijenata, a vjeruju da bi se isti test mogao provesti i kod kuće.

Izvor: India Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti