Ako vas "bombardiraju" političkim SMS porukama, prijavite ih HAKOM-u

Dan prije izbora možemo očekivati eksploziju političkih SMS-ova, HAKOM je najavio sankcije

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 10.09.2016. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predizborna šutnja se, barem je tako bilo proteklih godina uoči izbora, između ostaloga kršila slanjem iritantnih SMS poruka u kojima su nam razne političke strane nastojale još jednom "objasniti" zašto su baš one ili njihovi kandidati savršen izbor. Na stranu politički afiniteti pojedinca, ali ako postoje pravila i zakoni, onda bi barem oni koje će narod izabrati da obnašaju vlast i služe tom istom narodu morali poštovati zakone koje su, paradoksa li, baš oni izglasali. Uglavnom, ove godine je HAKOM najavio blokadu svih brojeva s kojih će se, ako će se, slati SMS poruke vezane uz izbore. HAKOM-ovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) još jednom upozorava političke stranke i sve sudionike predstojećih izbora da je slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka korisnicima elektroničkih komunikacija, kao i slanje elektroničke pošte, dopušteno samo pod točno određenim uvjetima, koji su striktno propisani Zakonom o elektroničkim komunikacijama.

Ukratko, slanje promidžbenih SMS (i MMS) poruka mora biti obavljeno isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, a korisniku u poruci mora biti jasno navedeno kako spriječiti svaku daljnju komunikaciju i to bez ikakve naknade ili troška za korisnika. Ukoliko se SMS (i MMS) poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke.

Do sada je situacija sa slanjem neželjenih SMS poruka puno bolja nego prije prošlih izbora, odnosno do ovog trenutka je broj neželjenih poruka znatno manji nego u prošlosti. Najveći su problem bile i ostale promidžbene poruke koje se šalju s neregistriranih pre-paid brojeva, a postupanje HAKOM-a prema tom problemu je polučilo dobar rezultat. U suradnji s građanima, koji prijavljuju neželjene poruke, i operatorima koji nakon provjere blokiraju brojeve s kojih se šalju poruke, znatno je smanjen broj takvih poruka. Želimo vjerovati da je tome pridonijela i politička kultura među strankama jer se može uočiti da su stranke shvatile da postoji i dozvoljeni način komuniciranja s građanima.

Ipak, kako sutra počinje predizborna šutnja, a iskustvo govori da upravo dan prije izbora eskalira broj neželjenih poruka, izvješćujemo građane i birače da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na nezeljeni.sms@hakom.hr s ostalim potrebnim informacijama za prijavu, a koje se mogu naći na www.hakom.hr. U subotu i nedjelju je u suradnji s operatorima osigurano dežurstvo posebnih timova koji će u najkraćem mogućem roku provjeriti prijavljene brojeve s pripadajućim porukama i blokirati sve brojeve za koje postoji ozbiljna indicija da se zloupotrebljavaju. Dodatno, ukoliko HAKOM bude mogao identificirati vlasnika broja koji je zloupotrijebljen za nedopuštenu promidžbu bit će pokrenut prekršajni postupak.

Na kraju treba reći da će svi primjeri promidžbenih poruka i brojeva, uključujući i podatke o vlasnicima brojeva ako su dostupni, nakon obrade biti proslijeđeni Državnom izbornom povjerenstvu na daljnje postupanje zbog kršenja predizborne šutnje ili kršenja šutnje na sam dan izbora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti