Akvizicija Activision Blizzarda se isplatila, prihodi Microsoft Gaminga skočili za 49 posto

Activision Blizzard je potaknuo rast prihoda Microsoft Gaminga od 49 posto, no prodaja Xbox hardvera i dalje stagnira.

Branimir Vorša | 31.01.2024. / 15:15

Blizzard logo
Blizzard logo (Foto: Afp)

Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda kulminirala je uspjehom, unatoč početnim problemima, s Microsoft Gamingom koji je izvijestio o povećanju prihoda od 49 posto, što se uglavnom pripisuje navedenom preuzimanju. Odjel za igre u Microsoftu doživio je značajan napredak, što je posebno vidljivo u njihovom najnovijem izvješću o zaradi za tromjesečje koje je završilo 31. prosinca u kojem je zabilježen porast prihoda.

Budući da je Microsoftov prihod dosegao 62 milijarde dolara, što je 18 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a dobit dosegnula 21,9 milijardi dolara, što je povećanje od 33 posto, učinak akvizicije Activision Blizzarda je neosporan. Microsoftov odjel za osobno računalstvo, koji obuhvaća Surface, Windows i Xbox, zabilježio je rast prihoda od 19 posto, ukupno 16,9 milijardi dolara.

Unatoč obećavajućim brojkama, prodaja hardvera Xboxa ostala je u relativnoj stagnaciji, odnosno porasla je za samo tri posto. Međutim, prihod od sadržaja i usluga porastao je za 61 posto, uglavnom potaknut doprinosom Activision Blizzarda, prema Microsoftu.

To je spajanje, iako značajna prekretnica, također rezultiralo gubitkom radnih mjesta od 1900 zaposlenika, uključujući one iz Activision Blizzarda, koji su otpušteni iz Microsoft Gaminga. Unatoč tome, šef Xboxa Phil Spencer ponovno je potvrdio planove da se Activision Blizzard igre pridruže usluzi Xbox Game Pass 2024. godine.

Microsoft Masovna otpuštanja u Microsoftu: Otkazi za gotovo 1900 zaposlenika Blizzarda i Xboxa

Microsoft i GPT tehnologija Microsoft nakratko pretekao Apple i postao najbogatija tvrtka na svijetu, sve zahvaljujući ulaganjima u AI

Usprkos izazovima, rana tranzicijska faza pokazuje potencijal za zajednički rast, uz značajno povećanje prihoda koje odražava zajedničke napore tvrtki. Kako integracija bude napredovala, Microsoft namjerava iskoristiti taj zamah kako bi potaknuo daljnji uspjeh na svojim platformama za igre, posebice Xboxu.

Izvor: Tech Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti