Microsoft nakratko pretekao Apple i postao najbogatija tvrtka na svijetu, sve zahvaljujući ulaganjima u AI

Zahvaljujući svojim ulaganjima u tehnologiju umjetne inteligencije, Microsoft je uspio nadmašiti Apple kao najbogatija tvrtka na svijetu.

Branimir Vorša | 12.01.2024. / 10:04

Microsoft i GPT tehnologija
Microsoft i GPT tehnologija (Foto: Afp)

Microsoft je nakratko nadmašio Apple kao najbogatija tvrtka na svijetu, prvi put od 2021. godine. Microsoftove dionice su porasle zbog njihove istaknute pozicije u unprijeđenju generativne umjetne inteligenciji i ulaganja u OpenAI, tvorca najpopularnijeg AI chatbota - ChatGPT-a.

Microsoft je tako ostvario tržišnu vrijednost od 2,859 bilijuna dolara, nakratko dosegnuvši vrhunac od 2,903 bilijuna dolara.  Apple se suočio s padom od 0,3 posto, što je rezultiralo tržišnom vrijednošću od 2,886 bilijuna dolara.

Tim Cook Kraj dominacije Applea: Evo tko bi uskoro mogao postati najvrjednijom kompanijom na svijetu

Neizbježan ishod

Bilo je neizbježno da Microsoft prestigne Apple, jer Microsoft raste brže i ima više koristi od generativne AI revolucije, ističe Gil Luria, analitičar financijske tvrtke D.A. Davidson.

Apple se bori sa sve manjom potražnjom, posebno za iPhoneom, pogoršanom gospodarskim izazovima u Kini i pojačanom konkurencijom iz Huaweija.

Slika nije dostupna Apple izgubio bilijun dolara tržišne vrijednosti

Tvrtka Redburn Atlantic, koja je dio grupe Rothschild & Co, izrazila je zabrinutost oko Appleovih performansi, posebno u Kini, i smanjila je ocjenu Appleovih dionica na "neutralnu". Tri od 41 analitičara koji prate Apple, smanjili su svoje ocjene u 2024. godini, odražavajući bojazan oko buduće putanje tog tehnološkog diva. Podsjetimo, dionice Applea u siječnju su pale za 3,3 posto, dok je Microsoft zabilježio rast od 1,8 posto. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti