Apple izgubio bilijun dolara tržišne vrijednosti

Nakon Amazona, koji je prvi zabilježio minus od bilijun dolara, sada je u sličnoj situaciji i Apple, iako je njegova tržišna vrijednost i dalje blizu dva bilijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.01.2023. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom prošle godine, nešto više od godinu dana otkad je tržišna vrijednost Applea premašila dva bilijuna dolara, vrijednost ove kompanije dosegla je čak - tri bilijuna dolara. Bio je to rezultat odličnih poslovnih rezultata ostvarenih tijekom pandemije, kada je potražnja za telefonima, tabletima, računalima te IT uslugama bila na vrhuncu.

Slika nije dostupna Kakav neslavni rekord Amazona: Postali su prva javna kompanija koja je izgubila na vrijednosti više od bilijun dolara

No, naravno, tako velika potražnja nije se mogla nastaviti, a pojavili su se i brojni drugi problemi - od inflacije, problema s energentima te rata u Ukrajini, što se onda odrazilo i na stanje na burzi. Već smo pisali o situaciji s nekim velikim tehnološkim kompanija. Meta, čija je tržišna vrijednost bila veća od bilijun dolara, sada vrijedi manje od 330 milijardi dolara, a slično je i s Teslom, čija je vrijednost trenutačno za desetak milijardi dolara veća od Mete, a nedavno je bila veća od bilijuna.

U problemima je i Amazon, koji je nedavno zabilježio jedan neslavan rekord. Naime, postao je prva javna kompanija koja je izgubila više od bilijun dolara tržišne vrijednosti. Od ovog tjedna Amazon više nije jedina kompanija koja je ostvarila taj rekord, već im se pridružio i - Apple. Naime, ovog tjedna tržišna vrijednost Cookove tvrtke spustila se ispod dva bilijuna dolara (1,99 bilijuna), što znači da je tijekom godine dana zabilježen pad veći od bilijun dolara.

Razlozi za pad cijene dionice Applea su višestruki - od spomenutih problema s kojima se suočavaju sve kompanije pa do problema s isporukama iPhonea 14 Pro tijekom posljednjeg kvartala. Podsjetimo, zbog situacije u kineskim tvornicama smanjena je proizvodnja iPhonea, tako da Apple kupcima nije uspio isporučiti željeni broj telefona.

Slika nije dostupna Usprkos masovnim otpuštanjima radnici u ovoj industriji vrlo brzo pronađu novi posao

Prema posljednjim podacima Trendforecea, analitičke kompanije koja prati opskrbne lance, isporuke iPhonea u posljednjem su kvartalu smanjene za čak 22 posto, a iz Applea su obavijestili i svoje partnere da smanje proizvodnju komponenata i za druge proizvode, poput AirPodsa, Apple Watcha i prijenosnih računala.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti