Masovna otpuštanja u Microsoftu: Otkazi za gotovo 1900 zaposlenika Blizzarda i Xboxa

Microsoft se odlučio za otpuštanja zaposlenika, što utječe na 8 posto odjela za računalne igre, usred strateškog prestrojavanja nakon kolosalne akvizicije Activision Blizzarda.

Branimir Vorša | 26.01.2024. / 10:37

Microsoft (Foto: AFP)

Microsoft ovaj tjedan prolazi kroz otpuštanja koja utječu na 1900 zaposlenika u Activision Blizzardu i Xboxu. Rezovi predstavljaju otprilike 8 posto odjela za računalne igre u Microsoftu, koji ukupno broji oko 22.000 zaposlenika. Izvršni direktor Microsoft Gaminga Phil Spencer potvrdio je odluku u internom memorandumu, kojeg je na uvid dobio portal The Verge.

Donijeli smo bolnu odluku da smanjimo veličinu naše radne snage za računaalnee igre, za približno 1900 zaposlenika od 22.000 ljudi u našem timu, npisao je u navedenom memorandumu Spencer.

Spencer je nadalje izrazio predanost promišljenom upravljanju procesom i pružanju podrške zaposlenicima zahvaćenim tim masovnim valom otpuštanja. Naglasio je važnost usklađivanja strategija i planova izvršenja s održivom strukturom troškova za podršku rastućem poslovanju. Otkazi će utjecati ne samo na uloge u Activision Blizzardu nego i na neke zaposlenike iz Xboxa i ZeniMaxa.

Xbox Microsoft bi uskoro mogao prestići Sony po prihodima na gamerskom tržištu

Predsjednik Blizzarda Mike Ybarra odlučio je isto tako napustiti kompaniju, a Microsoft planira imenovati novog predsjednika Blizzarda sljedeći tjedan. Osim toga, i Blizzardov šef dizajna, Allen Adham, napušta tvrtku.

Kao jedan od suosnivača Blizzarda, Allen je imao veliki utjecaj na sve Blizzardove igre, osvrnuo se na Allenov odlazak Matt Booty, Microsoftov predsjednik za sadržaj računalnih igara.

Kao posljedica svih tih promjena, Blizzardova prethodno najavljena računalna igra preživljavanja je otkazana. Booty je spomenuo da će Microsoft preusmjeriti dio pogođenog osoblja na obećavajuće nove projekte u ranim fazama razvoja u Blizzardu.

Otpuštanja dolaze nakon sličnih smanjenja radne snage u industriji računalnih igara, a kompanije poput Riot Gamesa, Googlea, Discorda, Twitcha, Unityja, eBaya i drugih najavile suv nove rezove u siječnju.

Microsoft je završio svoju akviziciju Activision Blizzarda vrijednu 68,7 milijardi dolara u listopadu 2023. godine, nakon 20 mjeseci regulatornih izazova. Najnovija otpuštanja uslijedila su nakon promjena u vodstvu Xboxa, uključujući promaknuće Sarah Bond u predsjednicu Xboxa i imenovanje Matta Bootya za predsjednika sadržaja računalnih igara i studija, koji nadzire Bethesdu, ZeniMax studije i Activision Blizzard.

Slika nije dostupna Više nema prepreki za realizaciju jednog od najvećih preuzimanja svijetu gaminga

Naime, Microsoft je prethodno najavio značajna otpuštanja prije godinu dana, što je utjecalo na sudbine 10.000 zaposlenika. Kompanija bi sljedeći tjedan trebala objaviti svoju fiskalnu zaradu u drugom tromjesečju 2024. godine, uključujući rezultate utjecaja akvizicije Activision Blizzarda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti