Microsoft bi uskoro mogao prestići Sony po prihodima na gamerskom tržištu

Microsoft se trenutačno nalazi na četvrtom mjestu po prihodima od videoigara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.11.2023. / 12:59

Xbox (Foto: Afp)

Uvjerljivi je dobitnik rata igraćih konzola Sony, PlayStation je znatno popularniji od Microsoftova Xboxa te su prodajne brojke uvjerljivo na strani japanske kompanije. Može se očekivati da će se takva dominacija i prodajne brojke nastaviti i dalje u budućnosti, no zato bi sljedeća godina mogle donijeti veliku promjenu u korist Microsofta. Riječ je o prihodima na tržištu videoigara.

Satya Nadella Izvršni direktor Microsofta brutalno komentirao jedan aspekt tržišta konzola: “To je svijet u kojem živimo. Ne volim takav svijet”

Kada su takvi prihodi u pitanju, tržištem dominira kineski Tencent, i to zahvaljujući velikoj investiciji u Epic Games i Fortnite, preuzimanju Riot Gamesa i njihova legendarnog League of Legends. Drugo mjesto pripada Sonyju zahvaljujući, naravno, PlayStationu, a zanimljivo je da je na trećem mjestu kompanija koju nikako ne možemo povezati s gamingom - Apple. Zahvaljujući popularnosti mobilnih igara i proviziji koju Apple uzima od aplikacija, tj. igara preko App Storea, kao i vlastitom, iako ne toliko popularnom gamerskom servisu Arcade, na ovom tržištu zarađuju više i od proizvođača Xboxa.

To bi se uskoro ipak moglo promijeniti te bi Microsoft, koji je sada na četvrtom mjestu, mogao preskočiti ne samo Apple već i Sony, te zauzeti drugo mjesto po prihodima na tržištu videoigara.

Razlog za to jest akvizicija Activision-Blizzarda. Iako se proces itekako odužio, nakon godine i pol Microsoft je dobio zeleno svjetlo regulatora za dovršenje preuzimanja toga gamerskog diva, što znači da bi sljedeći financijski izvještaji kompanije trebali obuhvaćati i prihode Activisiona. Analitičari iz Newzooa izračunali su koliko bi trebali iznositi prihodi kompanije kada im se doda i zarada od te kompanije. Prema tim brojkama Microsoft bi trebao postati druga kompanija na gamerskom tržištu po prihodima. I iz samog Microsofta nedavno su investitore obavijestili kako mogu očekivati rast prihoda na gamerskom tržištu od oko 50 posto zahvaljujući dovršetku spomenute akvizicije.

Prema tim podacima prihodi Microsofta u prvoj polovici ove godine, kada u njih uključimo i Activision-Blizzard, iznosili bi 10,4 milijarde dolara, u odnosu na 6 milijardi, koliko je iznosila zarada samog Microsofta. Sony je u tom razdoblju ostvario 8 milijardi dolara prihoda.

Call of Duty Microsoft i Sony osigurali budućnost Call of Dutyja na PlayStationu

Povećanju Microsoftova prihoda od gaminga mogla bi pridonijeti još jedna stvar. Naime, kako bi Apple, zbog regulative Europske unije, trebao otvoriti svoj operativni sustav i za trgovine aplikacija trećih strana, to bi značilo da bi korisnicima iPhonea i iPada mogla postati dostupan i Xbox online trgovina mobilnih igara, što bi im također moglo donijeti znatne prihode.

Izvor: Windows Central

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti