Više nema prepreki za realizaciju jednog od najvećih preuzimanja svijetu gaminga

Microsoft je akviziciju objavio još u siječnju 2022. godine, a prema svemu sudeći bit će realizirana gotovo dvije godine kasnije.

Martina Čizmić | 13.10.2023. / 11:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon dugog čekanja i brojnih prepreka, Microsoft je napokon dobio posljednje odobrenje za realizaciju akvizicije gaming tvrtke Activision Blizzarda. Preuzimanje vrijedno 69 milijardi dolara ipak neće biti u potpunosti.

Naime, britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržište odobrila je Microsoftu kupnju Activisiona, ali bez prava na igranje u oblaku.

Novi ugovor spriječit će Microsoft da blokira konkurenciju u videoigrama u oblaku kako ovo tržište bude napredovalo, čuvajući konkurentne cijene i usluge za britanske korisnike igara u oblaku, stoji u izjavi regulatora.

Slika nije dostupna Microsoft povukao potez kojim bi napokon mogao okončati preuzimanje Activision Blizzarda

Odluka britanskog regulatora posljednja je u nizu pozitivnih odluka koje je Microsoft trebao prikupiti diljem svijeta kako bi mogao realizirati ovu kupovinu.

Podsjetimo, Microsoft je objavio da je sklopio ugovor o preuzimanju Activision Blizzarda još u siječnju 2022. godine, no realizaciju dogovorenog blokirali su regulatori u Velikoj Britaniji, EU i SAD-u.

Najveća je prepreka davanju zelenog svjetla bilo upravo pitanje igranja u oblaku, odnosno omogućavanje drugim platformama daljnji pristup Activisionovim igrama nakon što on postane dio Microsofta.

Regulatori na globalnoj razini bili su zabrinuti da bi također mogao uzeti ključne Activision igre poput Call of Duty i učiniti ih ekskluzivnim za Xbox i druge Microsoftove platforme.

Slika nije dostupna Gotova stvar: Američka sutkinja odobrila Microsoftovu rekordno vrijednu akviziciju Activision Blizzarda

Američki tehnološki div u srpnju je ponudio niz ustupaka francuskom izdravaču igara Ubisoft Entertainmentu i japanskom Sonyju i Nvidiji.

Prema restrukturiranoj transakciji, Microsoft neće steći prava na videoigre u oblaku za postojeće Activision PC i konzolne igre, ili za nove igre koje će Activision objaviti tijekom sljedećih 15 godina.

Prodajom Activisionovih prava na streaming u oblaku Ubisoftu, osigurali smo da Microsoft ne može imati kontrolu nad ovim važnim tržištem koje se brzo razvija, izjavila je Sarah Cardell, izvršna direktorica britanskog regulatora. Kako igranje u oblaku raste, ova će intervencija osigurati ljudima konkurentnije cijene, bolje usluge i veći izbor. Mi smo jedina agencija za tržišno natjecanje u svijetu koja je postigla ovaj rezultat.

Call of Duty Microsoft i Sony osigurali budućnost Call of Dutyja na PlayStationu

Predsjednik Microsofta, Brad Smith, na platformi X zahvalio je britanskom regulatoru na pozitivnoj odluci. 

 

 

Riješili smo posljednju regulatornu prepreku za zaključivanje ove akvizicije, za koju vjerujemo da će koristiti igračima i industriji igara širom svijeta, napisao je Smith.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti