Gotova stvar: Američka sutkinja odobrila Microsoftovu rekordno vrijednu akviziciju Activision Blizzarda

Microsoft je dobio zeleno svjetlo za preuzimanje Activision Blizzarda. Rekordno vrijedan posao može ići u provedbu.

Branimir Vorša | 12.07.2023. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je ostvario značajnu pobjedu jer je američka savezna sutkinja odbila blokirati njihovo preuzimanje tvrtke za razvoj računalnih igara Activision Blizzard vrijedno 69 milijardi dolara. Odluka dolazi nakon što su regulatori pokušali zaustaviti posao, tvrdeći da će naštetiti konkurenciji.

Okružna sutkinja SAD-a Jacqueline Scott Corley priznala je potrebu da se pomno ispita spajanje zbog njegovog potencijala da bude najveće u povijesti tehnološke industrije. Međutim, regulatori nisu uspjeli dokazati kako bi to uzrokovalo značajnu štetu.

Call of Duty Europski regulatori dali palac gore za najveću akviziciju u povijesti gamerske industrije

Slabi dokazi FTC-a

Savezna komisija za trgovinu (FTC), odgovorna za provedbu antimonopolskih zakona, nije mogla dokazati da će spajanje utjecati na konkurenciju na području konzola za računalne igre, mjesečnim pretplatama na igre ili igrama u oblaku.

FTC nije postavio ozbiljna pitanja o tome hoće li predloženo spajanje vjerojatno značajno smanjiti konkurenciju, izjavila je sutkinja Corley.

"Spajanje će koristiti potrošačima i radnicima"

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella i izvršni direktor Activision Blizzard Bobby Kotick svjedočili su tijekom sudskog saslušanja, uvjeravajući da će Microsoft nastaviti činiti Activisionovu popularnu igru Call of Duty dostupnom na konkurentskim platformama, uključujući Sonyjev PlayStation.

Naše spajanje će koristiti potrošačima i radnicima. Omogućit će konkurenciju, a ne dopustiti ukorijenjenim tržišnim liderima da nastave dominirati našom brzo rastućom industrijom, optimistično je rekao Kotick.

Razočaranje FTC-a

Razočarani smo ovim ishodom s obzirom na jasnu prijetnju koju ovo spajanje predstavlja otvorenoj konkurenciji u igrama u oblaku, uslugama pretplate i konzolama, rekao je Douglas Farrar.glasnogovornik FTC-a, izrazivši razočaranje pravnim ishodom.

FTC još nije objavio namjerava li se žaliti na presudu sutkinje Corley. Njezina odluka predstavlja korak nazad za FTC-ov pojačani nadzor tehnološke industrije pod predsjednicom Linom Khan, koja je zauzela oštar stav protiv percipiranog monopolističkog ponašanja velikih tehnoloških tvrtki.

Satya Nadella Izvršni direktor Microsofta brutalno komentirao jedan aspekt tržišta konzola: “To je svijet u kojem živimo. Ne volim takav svijet”

Suština FTC-ove tužbe

Tijekom postupka, sutkinja Corley, koja je kandidat američkog predsjednika Joea Bidena, pokazala je skepticizam prema argumentima FTC-a, posebno u pogledu potencijalne štete ako bi Microsoft uklonio Call of Duty s konkurentskih platformi ili pružio inferiorno iskustvo na konkurentskim konzolama.

Suština pritužbe FTC-a je da je Call of Duty toliko popularan i tako važan izvor za bilo koju platformu videoigara da će ga združena tvrtka vjerojatno isključiti iz prodaje svojim konkurentima zbog njegove ekonomske koristi na štetu potrošača, napisala je u obrazloenju Corley. Međutim, FTC nije uspio predstaviti jake argumente da bi Microsoft vjerojatno uklonio Call of Duty sa Sony PlayStationa.

"Na mnoge načine ste pobijedili"

Microsoft je potvrdio svoju obvezu da će Call of Duty biti dostupan na raznim platformama, uključujući Nintendo Switch i Nvidijinu uslugu igranja u oblaku, barem tijekom sljedećeg desetljeća. Sutkinja Corley zaključila je da se pomno ispitivanje spajanja te dvije kompanije isplatilo.

Na mnoge načine ste pobijedili, rekla je Corley pak glavnom odvjetniku FTC-a. Odvjetnik joj je odgovorio da nema dokaza koji bi upućivali na to da će na brzinu sklopljeni ugovori adekvatno zaštititi tržište.

Slika nije dostupna Potpisan ugovor Microsofta i Nintenda: Jedna od najpopularnijih igara na svijetu trebali bi stići na Switch

Postoji još prepreka

Iako je presudom uklonjena najveća prepreka spajanju, još uvijek postoje drugi izazovi koje treba prevladati. Preuzimanje je dobilo odobrenje od nekoliko zemalja i Europske unije, ali se suočava s protivljenjem britanske Uprave za tržišno natjecanje i tržište (CMA). Nakon ovakve presude, i britanski regulator, i Microsoft su zajedno podnijeli zahtjev za odgodu saslušanja dok traže rješenje koje bi riješilo zabrinutosti CMA-a.

Predsjednik Microsofta Brad Smith izjavio je da je tvrtka voljna modificirati transakciju kako bi odgovorila na zabrinutost CMA-a, iako se ne slaže sa stajalištem agencije. Kanadski regulatori također istražuju spajanje i izrazili su zabrinutost sličnu onoj FTC-a. Zagovornici strože provedbe antitrustovskih zakona u SAD-u pozivaju FTC da zatraži hitnu obustavu prizivnog suda, čime bi se omogućio nastavak suđenja.

Neki su isto tako izrazili zabrinutost oko percipiranog sukoba interesa koji uključuje sina sutkinje Corley, koji radi za Microsoft. Sutkinja Corley otkrila je to tijekom sudskog postupka.

Činjenica da sin sutkinje Corley radi za Microsoft kvari ishod u vrijeme kada je sudska etika mnogima na prvom mjestu, smatra Lee Hepner, pravni savjetnik u American Economic Liberties Projectu.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti