Microsoft i Sony osigurali budućnost Call of Dutyja na PlayStationu

Ljubitelji Playstationa i popularne franšize Call of Duty mogu odahnuti. Microsoft i Sony su potpisali ugovor da ta računalna igra ostaje na najpopularnijoj konzoli još 10 godina.

Branimir Vorša | 17.07.2023. / 11:49

Call of Duty (Foto: Activison)

Microsoft i Sony postigli su dogovor kako bi serija videoigara Call of Duty ostala dostupna na PlayStation konzoli nakon Microsoftove akvizicije Activision Blizzarda. Phil Spencer, šef Microsoftovog Xbox odjela, najavio je sporazum u nedjelju na Twitteru.

Radujemo se budućnosti u kojoj igrači širom svijeta imaju više izbora za igranje svojih omiljenih igara, napisao je Spencer u spomenutoj objavi.

Slika nije dostupna Gotova stvar: Američka sutkinja odobrila Microsoftovu rekordno vrijednu akviziciju Activision Blizzarda

Posao vrijedan 69 milijardi dolara

Akvizicija Activision Blizzarda od strane Microsofta, procijenjena na 69 milijardi dolara, pokrenula je korporativno natezanje između Xboxa i PlayStationa oko vrlo popularne franšize Call of Duty. Microsoft već desetljeće sklapa ugovore s raznim tvrtkama, uključujući Nintendo i pružatelje igara u oblaku, kako bi osigurao licencna prava za Activision naslove. Sony je sada također potpisao sličan ugovor, kako se Microsoft približava dovršetku akvizicije.

Nedavna presuda prizivnog suda u SAD-u odbila je pokušaj američkih regulatora da blokiraju Microsoftovu akviziciju. Tvrtka je prvobitno krenula s akvizicijom u siječnju 2022. godine, kako bi proširila svoju prisutnost u industriji igara izvan konzole Xbox, koja ima manji tržišni udio u usporedbi sa Sonyjevim PlayStationom.

Razlog Sonyjeve zabrinutosti

Sony je izrazio zabrinutost zbog gubitka pristupa računalnoj igri Call of Duty, za koju se smatra da je više manje svatko mora imati. U pravnom sporu Američke savezne komisije za trgovinu oko akvizicije, Sonyjev izvršni direktor Jim Ryan posvjedočio je da je u početku imao malo brige, nakon razgovora s izvršnim direktorom Activision Blizzarda Bobbyjem Kotickom i Philom Spencerom. Međutim, Ryan je kasnije postao zabrinut da bi Microsoft mogao iskoristiti popularnost Call of Dutyja kako bi naškodio korisnicima PlayStationa.

CoD: Modern Warfare Microsoft je Sonyju ponudio 10-godišnju licencu za Call of Duty na PlayStationu

Ugovor sa Sonyjem na deset godina

Microsoft je potvrdio da će ugovor sa Sonyjem biti produžen na deset godina. Brad Smith, predsjednik Microsofta, istaknuo je njihovu predanost rješavanju problema regulatora, razvijača platformi i igara te potrošača tijekom cijelog procesa akvizicije.

Ostat ćemo usredotočeni na to da Call of Duty ostane dostupan na više platformi i za više korisnika nego ikad prije, izjavio je Smith.

Sony još nije komentirao sporazum. Microsoft mora finalizirati akviziciju do utorka kako bi izbjegao potencijalnu naknadu od 3 milijarde dolara za raskid.

Izvor: AP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti