Alarmantna situacija na Islandu zbog delta-varijante: Od pobjede nad COVID-19 do nikad većeg broja novozaraženih u nekoliko tjedana

Većina stanovništva Islanda cjepila se protiv COVID-19, no delta-varijanta uzrokovala je porast broja novozaraženih unatoč toj činjenici, a većinu novozaraženih čine oni koji su primili dvije doze cjepiva. Islandske vlasti kažu da bi zbog toga mjere protiv pandemije mogle potrajati i 15 godina.

Branimir Vorša | 30.07.2021. / 15:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glavni islandski epidemiolog Thorolfur Gudnason ističe kako epidemija COVID-19 neće završiti na Islandu dok pandemija te bolesti ne završi svugdje po svijetu. Unatoč činjenici da se ogromna većina Islanđana cijepila protiv COVID-19 s dvije doze cjepiva, Gudnason ne isključuje mogućnost da epidemiološke mjere na Islandu mogu ostati nužne i do narednih 15 godina.

Moguće je, nitko ne može predvidjeti budućnost. To je nešto što smo govorili sve ovo vrijeme, ne predviđanja u svemu ovome, rekao je glavni islandski epidemiolog za lokalni list Morgunbladid.

Gudnason je rekao kako je razina zaštite dobivena cjepivom nešto manja, no naglasio je da cjepivo štiti od teškog oblika COVID-19 i dalje u 90 posto slučajeva.

Islandske vlasti odlučile su 26. lipnja ukinuti sve domaće epidemiološke mjere, što je mnoge svjetske medije nagnalo da to ocijene i prenesu kao dokaz da je Island pobijedio novi koronavirus.

Uslijedio je period bez ijednog zabilježenog slučaja novozaraženih, koji je potrajao par tjedana, a od prosinca protekle godine na Islandu nije zabilježen niti jedna smrtni slučaj od COVID-19. U međuvremenu je procijepljena većina islandskog stanovništva, što se ponajviše vidi na procijepljenosti populacije starije od 50 godina, koja je vrlo blizu 100 posto.

No ipak, delta-varijanta novog koronavirusa uzrokovala je nagli porast broja novozaraženih na Islandu, a velika većina novozaraženih zapravo je u potpunosti procijepljena, odnosno primili su obje doze cjepiva.

Ovog tjedna Island je zabilježio rekordan broj novozaraženih od 131 slučaja na dnevnoj razini, a sve to rezultiralo je novim uvoženjem epidemioloških mjera, poput obveze nošenja zaštitnih maski i u zatvorenim prostorima.

Čak je i europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) Island označio kao narančastu zonu po broju novozaraženih na količinu stanovništva. Morgunbladid je izvijestio i da bi Island mogao završiti i u crvenom zbog povećanja broja novozaraženih, koje je prešlo brojku od 200 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Do danas, Island koji broji oko 330.000 stanovnika imao je 7676 zaraženih te 30 umrlih od COVID-19.

Izvor: Morgunbladet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti