Alexa, pričuvaj mi djecu! Biste li čuvanje djece povjerili digitalnim asistentima?

Provedeno istraživanje pokazalo je da bi 20 posto Amerikanaca ostavilo djecu samu s Amazonovim digitalnim asistentom Alexom, bez dadilje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.04.2019. / 14:16

Amazon Echo Dot (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Nekoliko istraživanja provedenih u SAD-u pokazalo je da korisnici nemaju preveliko povjerenje u pametne zvučnike i digitalne asistente te smatraju da predstavljaju veliku opasnost za njihovu privatnost, no unatoč tome i dalje koriste zvučnike s Alexom i Googleovim Assistantom. Da strahovanja korisnika nisu samo paranoja, pokazuje i nedavno otkriće kako zaposlenici Amazona zaista slušaju što korisnici pametnih zvučnika Echo izgovaraju digitalnom asistentu.

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) Vjerujete li i dalje Alexi? Amazonovi zaposlenici slušaju sve što govorite

Kako bi se bolje upoznali sa stavovima (i strahovima) Amerikanaca prema pametnim zvučnicima i drugim povezanim uređajima, kompanija Secure Life provela je istraživanje među korisnicima takvih uređaja. Istraživanje je pokazalo da korisnici najviše strahuju od toga da ih prisluškuju i prate kriminalci (oko 75 posto), zatim da ih prati država (65 posto), a na trećem je mjestu strah od praćenja kompanija. Čak dvije trećine ispitanih vjeruje da ih pametni uređaji snimaju, dok čak tri četvrtine njih vjeruje da se pametne kuće mogu jednostavno hakirati.

Usprkos ovim strahovima da bi ih netko mogao snimati i prisluškivati, dio korisnika ne odustaje od korištenja zvučnika Amazon Echo i Google Home – njih 33 posto prema ovom istraživanju koristi pametne zvučnike i glasovne asistente. S obzirom na navedeno, još je čudniji (možemo reći i strašniji) odgovor petine ispitanih koji se odnosi na dadiljanje Alexe. Naime, 20 posto ispitanih ostavilo bi djecu samu u kući, uz Amazonov glasovni asistent kao jedinu "tetu čuvalicu".

Smart TV (Foto: Getty Images) Hoće li nas i televizori prisluškivati?

Amazonovi glasovni zvučnici i Alexa zaista mogu zabavljati djecu, ali suludo je uopće pomisliti da bi mogli zamijeniti dadilju. No treba uzeti u obzir da neki roditelji koji su sudjelovali u istraživanju možda imaju i stariju djecu kojima nije potrebna dadilja te uloga Alexu u tom slučaju ne bi bila njihovo čuvanje, nego zabavljanje i igra.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti