Algebra prva u Hrvatskoj pokreće prijediplomski studij kibernetičke sigurnosti

Obvezni dio obrazovanja uključuje stručnu praksu u realnom sektoru, koja se odrađuje u suradnji s tvrtkama i institucijama povezanim sa Sveučilištem Algebra preko njegova Centru karijera.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2024. / 12:23

Voditelj studija Zlatan Morić (Foto: Algebra)

Sveučilište Algebra pokrenulo je novi četverogodišnji prijediplomski studij sveobuhvatnog usmjerenja na tehničke i ljudske aspekte kibernetičke sigurnosti. Studij će biti nasljednik dosadašnjeg studija sistemskog inženjerstva te je, kako su se pohvalili iz Algebre, riječ o prvom takvom studiju u ovom dijelu Europe koji široko obuhvaća područje sistemske administracije, računalnih mreža i sigurnosti u kibernetičkom prostoru. Studenti imaju i mogućnost naknadne specijalizacije u određenim domenama pa se na trećoj godini mogu odlučiti za usavršavanje na područjima operacijskih sustava, računalne mreže ili kibernetičke sigurnosti.

Predstavljanje udruživanja Algebre i Bernaysa Algebra i Bernays najavili spajanje i stvaranje najvećeg privatnog sveučilišta u Hrvatskoj

Obvezni dio obrazovanja također uključuje stručnu praksu u realnom sektoru, koja se odrađuje u suradnji s tvrtkama i institucijama povezanim sa Sveučilištem Algebra preko njegova Centra karijera.

Program studija, čiji je voditelj Zlatan Morić, napravljen je kako bi studenti stekli duboko razumijevanje tehničkih i psiholoških aspekata kibernetičke sigurnosti, a u njegovu kreiranju Algebra je surađivala s predstavnicima Nacionalnog CERT-a, Evidena, Atosa, Diverta, inSig2, Microsofta, Zapovjedništva za kibernetički prostor HV-a, Spana, HPB-a, SOA-e, ZSIS-a, ISC2 i EC-Councila, kako bi se osiguralo da kurikulum prati najnovije trendove, ali i potrebe tehnološke industrije.

Studenti koji upišu Algebrin novi studij imat će priliku pohađati kolegije koji prate najnovija znanja i trendove u kibernetičkoj sigurnosti kao što su digitalna forenzika, penetracijsko testiranje, etičko hakiranje, upravljanje prijetnjama i odgovor na incidente te mnoge druge. Uz stručne predavače sa Sveučilišta Algebra na pojedinim kolegijima znanja će budućim kibernetičkim stručnjacima prenositi vanjski predavači - Marko Gulan, konzultant za kibernetičku sigurnost iz tvrtke Schneider Electric, zatim Dražen Pranić iz AirCasha, Matija Ivković iz ZSIS-a i dr.

Trajanje studija je 8 semestara (4 godine), a po završetku studenti će steći ukupno 240 ECTS bodova te titulu bacc. ing. comp., odnosno, stručni prvostupnik (baccalaureus) inženjer/inženjerka kibernetičke sigurnosti.

Pobjednici 16. Demo Day Algebra LAB-a Odabrani najbolji startupi 16. generacije Algebra LAB-a: Jedan već čak surađuje s Disneyem i Nickolodeonom

Korištenjem službenih partnerskih materijala kroz akademske programe u suradnji s vodećim kompanijama, program omogućava studentima pristup najnovijim resursima i alatima. Osim toga, studenti koji postignu ocjenu 4 ili 5 na relevantnim kolegijima imaju priliku polagati industrijske certifikate u cijeni školarine ili uz značajne popuste, što dodatno povećava njihovu tržišnu vrijednost i zapošljivost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti