Amazon Go dućani stižu i u Europu

Amazonovi planovi o otvaranju dućana bez redova i blagajni prema svemu sudeći šire se i u Europu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 22.05.2017. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je mega div e-trgovine, a Amazon to svakako jest, u prosincu prošle godine predstavio novi koncept trgovine, izazvao je ogromnu pažnju. Jer, Amazon Go, kako je nazvan novi model “dućana bez redova, čekanja i blagajni” doista je je u današnje vrijeme nešto što vjerojatno svima nama treba.

U užurbanom ritmu zadnje što želimo je čekanje na blagajnama u nepreglednim redovima koji nam oduzimaju dragocjeno vrijeme kojega ionako nemamo. Iako planovi koje je pred sebe ambiciozno postavio Amazon nisu realizirani onako kako je zacrtano, naravno da ova priča ide dalje. Je li istina da će samo na području Sjedinjenih Američkih Država biti oko 2000 Amazon Go dućana za sada nije potvrđeno, jer su iz vodstva same kompanije zanijekali takve planove, ali se pojavila nova vijest, prema kojoj Amazon planira ovakve lance dućana otvoriti i u Europi. Ujedinjeno kraljevstvo i “neke od zemalja Europske unije” su savršena “meta” za Amazon Go, pritom svakako treba istaknuti kako ovdje nije riječ o naklapanjima, nego o objektivnom predviđanju temeljenom na činjenicama.

Naime, Amazon je nadležnim zakonskim tijelima na području Velike Britanije i Europske unije podnio aplikacije u kojima je zatražio dozvole za otvaranje Amazon Go dućana. Naravno, put od podnošenja zahtjeva pa do samog otvaranja je sve samo ne brz i jednostavan, ali Amazon je procijenio da je Europa i te kako “plodno tlo” za ovakvu vrstu veleprodajnih objekata. Ideja je, ponavljamo, apsolutno sjajna i potpuno prilagođena današnjem ritmu života, jer tko ne bi volio kupovati u dućanu kroz koji se samo lagano prošećeš, odabereš ono što ti treba i bez ikakvih čekanja ekspresno obaviš kupovinu.

Nažalost, stvarnost je, barem u ovom trenutku, malo kompleksnija, jer su prva testiranja pokazala da sustav nije bio spreman za više od dvadeset ljudi odjednom, pa su u Amazonu sada fokusirani na ispravljanje nedostataka. Svejedno, nitko ne sumnja da će nova generacija njihovih dućana vrlo brzo zaživjeti u stvarnosti, kako u SAD, tako i u Europi, samo ostaje za vidjeti u kojem će se roku to dogoditi…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti