Amazon otvara razvojni centar u Zagrebu

On-line na IT kartu svijeta Hrvatsku je stavila i iduća vijest - tvrtka Amazon u Zagrebu otvara razvojni centar. S njihovim predstavnicima ljetos je razgovarao premijer, a već krajem ovog mjeseca počinju svoju hrvatsku poslovnu priču.

Dnevnik.hr | 02.09.2021. / 20:01

Najveći globalni online trgovac, Amazon u Zagrebu otvara razvojni centar. "Kao da je netko upalio svjetla reflektora na RH. Jedna ovako velika kompanija dolazi, prepoznala je Hrvatsku kao mjesto i zemlju u kojoj može razvijati svoje usluge", komentirao je Karli Trstenjak za Dnevnik Nove TV Bernard Gršić, državni tajnik.

Iako ih najviše prepoznajemo po internet trgovini, značajan dio njihova poslovanja su cloud usluge. A zašto su odabrali Hrvatsku?

"Znači da smo konačno postali prihvatljiva i privlačna ulagačka destinacija za takve tvrtke. Od nas dobivaju kvalitetnu radnu snagu infrastrukturu, obrazovni sustav izvor novih radnika i oni tu ne bi bili da nemaju svoju korist", objasnio je Marko Jurčić iz HKG.

Predstavljaju li konkurenciju domaćim tvrtkama?

"Mislim da će samo povećati standard u Hrvatskoj dati veće opcije, možda čak i uvesti i razinu plaća koje su globalno konkurentne a koje ne čine samo konkurenciju na domaćem tržištu", navodi.

Neke zemlje već su prepoznale važnost IT industrije. Rumunjska, primjerice, u kojoj Amazon zapošljava oko tri tisuće radnika, uvela je porezne olakšice za IT kompanije.

"Ti poslovi donose i veliku dodatnu vrijednost za samu kompaniju a samim time i za državu kojoj ta kompanija plaća porez", rekao je Srećko Husnjak, IT stručnjak.

S vodstvom globalne tehnološke kompanije premijer Plenković održao je sastanak u srpnju, u Sofiji. U Zagreb dolaze krajem mjeseca, a tvrtka najbogatijeg čovjeka na svijetu za sada u našoj zemlji traži 15-ak radnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti