Amazon pod pritiskom dioničara: Prestanite prodavati tehnologiju prepoznavanja lica policiji!

Problem je i što je Amazon objavio kako je njihov Rekognition sada 25 posto precizniji od prethodnih verzija, ali nisu precizirali koliko je to točno precizan.

Martina Čizmić | 19.06.2018. / 09:46

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Tehnologija prepoznavanja lica sve je preciznija i brža. U Kini policija već masovno koristi pametne naočale ne bi li u gužvi identificirala sumnjivce.

No tehnologija nije nepogrešiva. Britanska policija naveliko je kritizirana zbog upotrebe tehnologije za prepoznavanje lica i identifikaciju osoba, koja je u 90 posto slučajeva imala krive rezultate.

Sad se na udaru civilnih udruga za zaštitu privatnosti našao i Amazon, nakon što je otkriveno da su aktivno i prilično agresivno nudili svoju tehnologiju za prepoznavanje lica policiji.

Protiv Rekognitiona, Amazonova sustava koji prepoznaje predmete i lica u slikama i videu, pobunili su se čak i sami Amazonovi dioničari.

Oni su šefu Amazona Jeffu Bezosu poslali otvoreno pismo u kojem izražavaju svoju zabrinutost za očuvanje privatnosti građana u slučaju da američka vlada počne masovno koristiti Rekognition. Također, upozorili su i na moguće negativne posljedice za Amazon podsjećajući na Facebook i aferu Cambridge Analytica.

Zabrinuti smo jer bi ova tehnologija mogla biti korištena kako bi se nepravedno i neproporcionalno ciljali i nadzirali ljudi drugačije boje kože, imigranti i članovi civilnih udruga. Zabrinuti smo jer bi se ova tehnologija mogla prodati stranim vladama, među kojima su i autoritarni režimi, stoji u pismu.

Problem je i što je Amazon objavio kako je njihov Rekognition sada 25 posto precizniji od prethodnih verzija, ali nisu precizirali koliko je to točno precizan.

Upravo na tu činjenicu upozoravaju i civilne udruge, ali i na nedostatak pravne regulative koja bi uređivala korištenje tehnologije za identifikaciju. Također, zabrinjava ih što Amazon nudi uslugu pohranjivanja metapodataka i to naplaćuje, a što dodatno ugrožava privatnost osoba koje se identificira.

Hoće li Bezos popustiti i poslušati, još nije poznato. Zasad se u Amazonu pravdaju kako njihovi uvjeti korištenja brane korištenje te usluge za aktivnosti koje su ilegalne, krše prava drugih ili mogu naštetiti drugima, no ne preciziraju koje su to točno aktivnosti.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti