Amazon prestigao Alphabet i sada je druga najvrjednija kompanija na svijetu

Amazon je ove godine proglašen najvrjednijim globalnim brandom, a Bezosova kompanija sada je prestigla Alphabet i postala druga najvrjednija kompanija na svijetu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.03.2018. / 16:29

Amazon Go (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nedavno istraživanje Brand Financea pokazalo je kako je ove godine najvrjedniji brand na svijetu Amazon, a do rezultata o vrijednosti brandova došli su kombinirajući brojne faktore poput korporativne reputacije, zadovoljstva zaposlenika i korisnika, lojalnosti, investicija u marketing i drugih faktora.

Također, prema nekim predviđanjima financijskih analitičara Amazon je, zajedno s Appleom i Googleom, jedan od glavnih kandidata za titulu prvog bilijunaša, odnosno kompanije čija bi tržišna vrijednost mogla doseći nevjerojatnih bilijun dolara. Iako je Apple i dalje vodeća kompanija na tržištu čija vrijednost iznosi skoro 900 milijardi dolara, nakon jučerašnjeg zatvaranja burzi došlo je do promjene na drugom mjestu – Amazon je prestigao Alphabet (kompaniju čiji je dio i Google) i postao druga najvrjednija kompanija na svijetu.

Cijena dionice Amazona jučer je porasla za više od 2,5 posto te je nakon zatvaranja burzi tržišna vrijednost kompanije porasla na 768 milijardi dolara, dok je Alphabet zabilježio blagi pad i njegova tržišna vrijednost sada iznosi malo više od 761 milijardu dolara.

Dio tržišnih analitičara već neko vrijeme najavljuje ovakav scenarij u kojem će Amazon prestići Alphabet te su naglasili tri glavna polja na kojima će se ove kompanije boriti u budućnosti.

Jedno od tih polja je pretraživanje u kojem Google dominira godinama, no neke od najvećih oglašivačkih agencija najavile su povećanje investicija u oglašavanje na Amazonu jer, osim što sve više korisnika koristi Amazonovu tražilicu, pokazalo se kako su oglasi učinkovitiji, odnosno imaju veću šansu za konverziju čak i u odnosu na Google.

Drugo iznimno važno i sve popularnije tržište su pametni zvučnici i glasovni asistenti – ovim tržištem dominira Amazon sa svojim Echo zvučnicima i glasovnim asistentom Alexa te se sličan nastavak dominacije može očekivati i u budućnosti.

Amazon bi, predviđaju na Fox Businessu, u budućnosti čak mogao uzeti dio korisnika i YouTubeu – iako vjerojatno nikada (ili ne tako skoro) neće imati popularni video servis kao Googleov, ova je kompanija nedavno prijavila zanimljiv patent prema kojem bi korisnici dobili popust na kupovinu na njihovoj stranici ako bi prije toga pregledali video s oglasom. Ako Bezosova kompanija zaista implementira taj patent, možemo očekivati kako bi se veliki broj korisnika i influencera prebacio na ovaj video servis jer bi bili sigurni da će ih pregledati veliki broj ljudi koji će gledati videozapise kako bi mogli jeftinije kupovati proizvode.

Naravno, teško je predvidjeti kako će se kretanje dionica ovih kompanija nastaviti u budućnosti te na primjeru Facebooka možemo vidjeti kako u samo jedan dan tržišna vrijednost može pasti za nekoliko desetaka milijardi dolara, no prema dosadašnjem iskustvu čini se kako će tržišna vrijednost Amazona i Googlea, kao i Applea nastaviti rasti tijekom ove godine i možda već do kraja 2018. vrijednost jedne od tih kompanija premaši bilijun dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti