Amazon želi osvojiti svijet i naše domove pomoću Alexe

Amazon želi Alexu uvesti u svaki dom, bio on pametan ili ne.

Martina Čizmić | 21.09.2018. / 09:13

Galerija

Amazon je na velikom jesenskom događanju predstavio gomilnu novih stvari, ali i najavio u kom će smjeru razvijati svoje proizvode u budućnosti.

Ukratko, žele da njihov glasovni asistent Alexa osvoji svijet. Jer u Amazonu planiraju Alexu ugraditi u svaki (ili gotovo svaki) električni uređaj u našim domovima.

No, krenimo od početka. Amazonov, već tradicionalni, događaj predstavio je cijeli niz novih, ali i nekoliko redizajniranih uspješnica.

Tako je Echo Dot dobio redizajn, a cijena je ostala ista (50 dolara).

Amazon Echo Input (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Zanimljiv je Echo Input, svojevrstan podložak koji je moguće povezati s bilo kojim "glupim zvučnikom" i pretvoriti ga u "pametni". Povezuje se pomoću Bluetootha i klasičnog utora za slušalice te stoji 35 dolara.

Treba još istaknuti Echo Sub (subwoofer koji se može povezati sa stereom), Echo Link i Ech Link Amp (uređaj za upraljanje trenutnim audio-vizualnim sustavima i pojačivač zvuka), Smart Plug (pametna utičnica koja pretvara svaki "glupi" uređaj u novi dom za Alexu i to za samo 25 dolara).

Amazon Smart Plug (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Posebno je bilo zanimljivo kad su iz Amazona predstavili Basics Microwave, mikrovalnu pećnicu koja iako nema zvučnik, može koristiti Alexu. Tako ako kažete Alexi da vam ispeče kokice za pola sata i postavite kukuruz u mikrovalnu, ona će ispuniti vašu želju. Na žalost, još nema opciju da sama ubaci sastojke i izbaci gotovo jelo.

Tu je i Echo Wall Clock, zidni sat koji u sebi ima iste mogućnosti kao i Echo te će se moći povezati s Alexom i pametnim zvučnicima. Još nije točno poznato kad će biti dostupan široj javnosti, ali se zna da će to zadovoljstvo koštati 30 dolara.

Amazon Echo sat (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Iz Amazona su pokazali i zašto su kupili tvrtku Ring u veljači. Naime, Ring proizvodi i prodaje cijeli niz uređaja za osiguranje doma - od videonadzora, preko zvona s kamerom do alarma. Tako je predstavljena Ring Stick Up Cam, mala kammera koju je moguće postaviti bilo gdje u domu kako biste u svakom trenutku znalli što se događa.

Na kraju ćemo istaknuti još i redizajniran Echo Auto, mali pametni zvučnik s Alexom kojeg možete ubaciti u svoj automobil kako biste, dok se vozite kući s posla, mogli Alexi reći da pristavi kavu ili podgrije jelo u mikrovalki. I sve to za cijenu od 25 dolara u prednarudžbi, odnosno 50 dolara kad postane dostupan svima.

Amazon Echo Auto (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Međutim, Amazon nije predstavio samo novosti u hardverskom, već i u softverskom dijelu.

Tako sad Alexa zna šaptati, kako ne bi probudila dijete koje se nalazi u sobi (ili ako vam treba pomoć prilikom rješavanja križaljke, a ne želite da drugi to znaju), ali se i povezati s drugim pametnim zvučnikom za stereo zvuk.

Alexa Hunches je novi Amazonov program za strojno učenje koji bi trebao "predvidjeti" što želite raditi u svom pametnom domu. Primjerice, ako se presvučete u pidžamu i zavučete u krevet, sustav će vas pitati želite li zaključati ulazna vrata i uključiti alarm.

Amazon Echo Dot (Foto: Amazon) (Foto: Amazon)

Za one koji su spremni u potpunosti prepustiti kontrolu nad svojim životom i domom Alexi, Amazon nudi Alexa Guard (čuvara), program koji će iskoristiti pametne zvučnike kako bi uključio alarm u vašem domu. Točnije, u kombinaciji s drugim pametnim sigurnosnim uređajima, Alexini zvučnici osluškivati će što se u vašem domu događa i alarmirati vas ako "čuju" nešto neobično.

Amazon je predstavio još cijeli niz pametnih rješenja i uređaja koje možete provjeriti na njihovim internetskim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti