Jedan od najvećih hackerskih napada prošli mjesec izveden je uz pomoć Amazonovih web servera u kojem je ukradeno 100 milijuna računa.

Prema pisanju Bloomberga, Hacker je unajmio web server Amazona te obavio napade na Sonyjev Network. 'Sve je bilo vrlo detaljno isplanirano, vrlo profesionalno, ovo je bio vrlo sofisticiran hackerski cyber napad.' istaknuo je Sony.

Amazon nije želio komentirati na ove navode, već je samo istaknuo da i dalje rade sa pravnim službama kako bi istražili situaciju koja se dogodila. Naime, hacker nije provalio u Amazonove servere, već ih je koristio kako bi i svaka druga kompanija koristila, no koristio je lažne podatke.

Ova informacija mogla bi zabrinuti mnoge tvrtke koje koriste ove servere a među kojima su i top brandovi poput Netflixa, Eli Lilly & Co. i ostalih jer šef Amazona stalno ističe kako je top prioritet njihove usluge najma web prostora -- sigurnost.

Inače, Amazon od prodaje prostora na webu zarađuje oko 34 milijarde dolara godišnje, a samo prije navedene dvije tvrtke u blagajnu Amazona slile su oko 500 milijuna dolara što je oko 1.5 posto ukupne zarade na web prostoru.

Hackerski napadi u SAD-u bilježe porast od 7 posto u odnosu na 2010. godinu koji koštaju oko 7.2 milijuna dolara u prosjeku po tvrtki. Istraživanja pokazuju kako je oko 85 posto američkih tvrtka barem jednom ili više puta iskusila napad hackera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju