Američka ministrica trgovine komentirala novi Huaweijev čip: "Mi imamo najsofisticiranije poluvodiče na svijetu, a ne Kina"

Iako je pojava Huaweijevog novog čipa Kirin 9000S prošle godine zatekla industriju i sturčnjake, američka vlada smatra da je riječ o inferiornom tehnološkom postignuću te sankcionirane kineske kompanije.

Branimir Vorša | 22.04.2024. / 10:39

Gina Raimondo
Gina Raimondo (Foto: Afp)

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je da čip koji pokreće Huaweijev pametni telefon Mate 60 Pro nije u rangu s američkim čipovima, naglašavajući učinkovitost američkih sankcija.

Unatoč tome što je na popisu ograničenja trgovine od 2019. godine, Huaweijevo izdanje navedenog Mate 60 Pro pametnog telefona, pokretanog novim čipom, iznenadilo je, i industriju, i američku vladu. To je percipirano kao tehnološki preporod Kine usred stalnih napora Washingtona da ometa proizvodne kapacitete poluvodiča u toj zemlji.

Suprotno percepcijama, Raimondo tvrdi da inferiornost čipa Kirin 9000S potvrđuje djelotvornost američke izvozne kontrole. Ono što mi to govori jest da izvozne kontrole rade, jer taj čip nije ni približno dobar... godinama zaostaje za onim što imamo u Sjedinjenim Državama. Mi imamo najsofisticiranije poluvodiče na svijetu, a ne Kina, uvjereno je poručila Raimondo.

Dugogodišnje nastojanje Washingtona da Pekingu ograniči pristup naprednoj tehnologiji poluvodiča proizlazi iz zabrinutosti zbog potencijalnih vojnih primjena. Huaweijevo dodavanje na popis "subjekata" 2019. godine, odražava strah od špijunaže, zbog čega su dobavljači iz SAD-a morali dobiti licence za isporuke.

Slika nije dostupna Zbog američkih zabrana Huawei ostaje bez čipova za svoje pametne telefone

Unatoč ograničenjima, dobavljači poput Intela dobili su licence vrijedne milijarde kako bi nastavili opskrbljivati Huawei. Međutim, nedavno Huaweijevo predstavljanje prijenosnog računala s AI-om potaknulo je nezadovoljstvo republikanskih tvrdolinijaša prema Kini.

Što se tiče njezina stava o velikim tvrtkama, Raimondo je istaknula njihovu odgovornost. Smatram tvrtke odgovornima koliko i bilo tko drugi... Kad im kažem da ne mogu prodavati svoje poluvodiče Kini, to im se ne sviđa, ali ja to činim, poručila je.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pokrenula je reviziju potaknutu Huaweijevim izdanjem telefona kako bi utvrdila pojedinosti o čipu, koji se smatra najnaprednijim kineskim poluvodičem do sada. Međutim, informacije o tom pregledu ostaju ograničene.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti