Američka vlada napokon pokazuje ozbiljnost prema javnosti u praćenju NLO-a

Ako je netko dosd htio pronaći bilo kakve informacije o NLO-ima u SAD-u, morao je proći kroz čitavu i vrlo dugotrajnu birokratsku zavrzlamu, no američki Pentagon sada je promijenio stvari pristupom za koji mnogi smatraju da je svakako korak nabolje.

Branimir Vorša | 01.09.2023. / 09:33

NLO, ilustracija
NLO, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američki Pentagon je pokrenuo novi online portal posvećen prikupljanju izvješća o NLO-ima, koji se sada službeno nazivaju neidentificirani anomalni fenomeni (NAF ili UAP, skraćeno od unidetified anomalous phenomena na engleskom).

Na toj platformi, poznatoj kao AARO.mil (All-domain Anomaly Resolution Office), još uvijek se radi, a neke značajke poput online obrasca za kontakt označene su kaoda će biti dostupne "Uskoro". Međutim, stranaica trenutno nudi pristup do osam video zapisa koji prikazuju viđenja NAF-a, kao i arhivama koje sadrže kongresna izvješća, brifinge, priopćenja za tisak i poveznice na dodatne izvore.

Tijekom brifinga za medije, američki brigadni General Pat Ryder, koji je tajnik za tisak Ministarstva obrane, poručio je da će web stranica služiti kao mjesto na jednom mjestu za sve javno dostupne informacije vezane uz AARO i NAF-ove.

Uspostava nove web stranice pokazatelj je rastuće pozornosti i vjerodostojnosti koja se pridaje pitanju UAP-a unutar Pentagona. Zamjenica ministra obrane Kathleen Hicks preuzela je izravan nadzor nad AARO-om i njegovim direktorom, Seanom Kirkpatrickom, u nastojanju da ubrza razvoj i pokretanje nove web stranice.

Hicks je naglasila važnost transparentnosti u radu AARO-a, obećavši da će svoja otkrića podijeliti s Kongresom i javnošću, istovremeno čuvajući nacionalnu obranu i obavještajne sposobnosti.

Nakon što bude u potpunosti operativna, web stranica će služiti kao siguran kanal za sadašnje ili bivše državne službenike, vojno osoblje i izvođače za podnošenje NAF izvješća. Ministarstvo obrane najavilo je da će alat za sigurno izvještavanje biti lansiran ove jeseni, s planovima za uvođenje mehanizma izvještavanja za širu javnost u narednim mjesecima.

AARO potiče civilne pilote da prijave opažanja NAF-ova kontrolorima zračnog prometa, a prihvatit će izvješća pilota povezana s NAF-om od američke Savezne uprave za zrakoplovstvo. AARO kategorizira NAF-ove u tri skupine:

- Objekti u zraku koji se ne mogu odmah identificirati,

- Transmedijski objekti ili uređaji,

- Potopljeni objekti ili uređaji koji izmiču neposrednoj identifikaciji i pokazuju neuobičajena ponašanja ili
izvedbene karakteristike, moguće povezane s objektima ili uređajima u prve dvije kategorije.

Prema AARO-u, Ministarstvo obrane definira NAF-ove kao izvore nenormalnih detekcija u jednoj ili više domena (tj. u zraku, moru, svemiru i/ili transmediju) koji se još ne mogu pripisati poznatim akterima i koji pokazuju ponašanja koja nisu lako dostupna razumiju senzori ili promatrači.

Web stranica ne spominje eksplicitno mogućnost izvanzemaljskog podrijetla NAF-ova. Vladini dužnosnici i zakonodavci sve su više zabrinuti zbog NAF-ova, jer mogu označavati upade stranih država poput Rusije ili Kine, pritom ponajviše misleći na slučaj kineskog špijunskog balona kojeg je oborio američki borbeni zrakaoplov ranije ove godine.

Izvor: Universe Today
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti