U natječajima za posao i izboru radnika od rujna 2018. do rujna 2022. SpaceX je pogrešno navodio da može zapošljavati samo američke državljane i nositelje "zelene karte" ili stalne stanovnike, zbog "zakona o kontroli izvoza" koji tvrtka mora poštovati, ističe ministarstvo u priopćenju.

Istragom smo utvrdili da je SpaceX neopravdano odbijao izbjeglice zbog njihova statusa i zapravo nametnuo zabranu zapošljavanja, bez obzira na njihovu kvalifikaciju te je tako prekršio savezni zakon, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Kristen Clarke, navodi se u tekstu.

Zakoni o kontroli izvoza ne zahtijevaju takva ograničenja pri zapošljavanju, ističe ministarstvo.

Elon Musk i platforma X Musk otvorio dušu: "Nema velike društvene mreže. Možda ćemo propasti..."

Tužbom se želi dobiti odšteta, pa i financijska, za izbjeglice koje se zbog te navodne diskriminacije odvraćalo i odbijalo od zapošljavanja u SpaceX-u, obrazložilo je.

Teslu, drugu tvrtku milijardera Elona Muska, već je tužila savezna država Kalifornija za rasnu diskriminaciju u njegovoj tvornici u Fremontu.

Uz to, u prosincu 2021. šest žena je podiglo tužbu protiv iste kalifornijske tvrtke optuživši grupaciju za proizvodnju električnih automobila da je dopuštala spolno uznemiravanje ('nabacivanje' i dodirivanje bez pristanka).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju