Američka vojska razvija samohodni top koji će rušiti krstareće projektile: "Streljivo koje koristimo za taj sustav je izuzetno pametno"

Američka vojska želi razviti nešto posve jedinstveno, tenk (u neku ruku) koji je sposoban rušiti krstareće projektile.

Branimir Vorša | 02.05.2022. / 10:48

MDAC sustav
Sustav MDAC (Foto: The War Zone/Youtube)

Američko ratno zrakoplovstvo traži sredstva u svom proračunskom zahtjevu za iduću fiskalnu godinu, za izgradnju i testiranje prototipa samohodnog topa dizajniranog za obaranje nadolazećih krstarećih projektila. U tom smislu predstavljeno je oružje koje bi moglo koristiti streljivo, izvorno razvijeno za neuspješni program elektromagnetskog topa američke mornarice, prvenstveno kao moguće sredstvo za obranu ekspedicijske baze.

M777 haubica Ukrajini iz Kanade stigla teška artiljerija - haubica koja može ispaljivati i navođene projektile

Međutim, predstavljeno oružje moglo bi imati i druge primjene, posebice s obzirom na obnovljenu zabrinutost zbog prijetnji koje krstareće rakete predstavljaju vojnim i drugim ključnim ciljevima unutar Sjedinjenih Država.

Predloženi navedeni proračun za fiskalnu godinu 2023. traži gotovo 89,1 milijun dolara za podršku razvoja prototipova naoružanja, uključujući izgradnju prototipa C-130 prenosivog/razmjenjivog sustava Hypervelocity Ground Weapon System (HGWS). Nejasno je koliki se dio tih sredstava očekuje konkretno za sustav HGWS.

Rad na integraciji sustava u postojeći sustav upravljanja bitkama u zajedničkoj službi i testiranje njegove učinkovitosti protiv nadolazećih krstarećih projektila, kao dio eksperimenta sa živom vatrom, dio su ciljeva iduće fiskalne godine za projekt HGWS, prema nedavno objavljenim proračunskim dokumentima američkog ratnog zrakoplovstva.

Osnovni opis oružja praktički je identičan konceptu obrambenog sustava vojnih baza pod nazivom "Multi-Domain Artillery Cannon" ili MDAC, koji je Laboratorij za istraživanje ratnog zrakoplovstva (AFRL) predstavio na godišnjoj konferenciji američkih Zračnih i svemirskih snaga Udruge zračnih i svemirskih snaga prošle godine. Na konferenciji je AFRL također pokazao računalno generiran video, niže priložen, koji prikazuje kako bi se MDAC mogao koristiti u operativnom scenariju.

Video pruža samo dodatne pojedinosti o tome od čega bi se mogao sastojati dizajn MDAC-a, osim topa C-130 velikog kalibra montiranog na šasiju vojnog vozila s pogonom na šest kotača. Spominju se i druge iznimno općenite sposobnosti poput visoke stope paljbe i velike početne brzine projektila.

Zamišljeni dizajn vozila ima konfiguraciju koja je u širokim potezima slična raznim samohodnim haubicama kalibra 155 mm na kotačima, koje imaju automatizirane poluautomatske sustave punjenja s relativno visokim stopama paljbe.

AFRL je prikazao i model hiperbrzinskog projektila (HVP), koji je BAE Systems izvorno razvio za mornaricu za upotrebu u elektromagnetskim topovima, kao i  pomorskim topovima od 5 inča i haubicama kalibra 155 mm, na konferenciji Udruge zračnih i svemirskih snaga 2021. godine, kao primjer onoga što bi MDAC vjerojatno koristio kao streljivo.

Ideja da Zračne snage gledaju na nekakvu mobilnu haubicu kalibra 155 mm s naprednim automatskim utovarivačem dizajniranom za ispaljivanje HVP-a za rušenje krstarećih projektila imala bi određenog smisla. Služba je, u suradnji s američkom vojskom, demonstrirala gotovo točno takvu kombinaciju sposobnosti tijekom većeg testnog događaja 2020. godine. U tom je slučaju prototip samohodne haubice XM1299 kalibra 155 mm srušio ciljani vojni dron BQM-167, koji je korišten u ulozi podzvučnog krstarećeg projektila. Kao streljivo je korišten upravo HVP.

Slika nije dostupna VIDEO Sovjetski relikt iz perioda Hladnog rata vraćen u život: Pogledajte tenk za koji se vjerovalo da može izdržati nuklearni udar

Treba to reći, tenk koji obara krstareće rakete. To je jednostavno sjajno. To je znanstvena fantastika na razini računalnih igara. Ne biste trebali moći oboriti krstareću raketu tenkom. Ali da, možete, ako je streljivo dovoljno pametno, a streljivo koje koristimo za taj sustav je izuzetno pametno, rekao je Will Roper, bivši pomoćnik tajnika zračnih snaga za nabavu, tehnologiju i logistiku, nakon tog testa, misleći na uspješno presretanje provedeno navedenim prototipom samohodne haubice.

Barem u načelu, koncept HGWS/MDAC mogao bi ponuditi značajne prednosti u usporedbi s tradicionalnijim sposobnostima obrane od krstarećih raketa, kao što su rakete zemlja-zrak. HVP-ovi bi nudili nižu cijenu u usporedbi s tradicionalnim projektilima zemlja-zrak i vjerojatno je da bi jedno HGWS/MDAC vojno vozilo moglo imati više streljiva u pripravnosti nego tipičan zemljani lanser projektila.

Dizajn HGSW/MDAC-a potencijalno bi mogao pomoći u obrani vojnih baza od raznih postojećih i novih prijetnji osim krstarećih projektila, uključujući i različite razine bespilotne platforme.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti