Američka vojska već ima u fazi razvoja sustav TLS (Terrestrial Layer System), koji je zamišljen za djelovanje s oklopnih vozila Stryker, no na konferenciji CEMAlite održanoj u utorak američki vojni dužnosnici iznijeli su i novi plan za sustav koji bi trebao biti još moćniji od navedenog TLS-a u ometanju neprijateljskih sustava naoružanja.

Novi sustav dobio je i slično ime TLS-Echelons Above Brigade, odnosno TLS-EAB.

Prema pisanju portala Breaking Defense, taj bi sustav mogao biti montiran na dva kamiona Oshkosh FMTV, od kojih bi svaki pokrivao drugačije zadaće. Oni bi zajedno mogli locirati neprijateljske signale i prenijeti informacije drugim snagama u svrhu napada, a mogli bi identificirati te pratiti nadolazeća oružja poput raketa, artiljerijskog streljiva te dronova kako bi ih ometali.

TLS-EAB će koristiti niz obmanjujućih taktika kako bi natjerali nadolazeće projektile da izgube svoju metu, uključujući i elektronsko ometanje, bežično hakiranje te slanje obmanjujućih signala u svrhu kreiranja mamaca. S obzirom na to da toliko modernog naoružanja danas ovisi o praćenju GPS-a i radaru za navođenje i detonaciju, to ih čini posebno ranjivim na elektronsko ratovanje.

Očekuje se da bi originalni sustav TLS mogao ući u službu već 2022. godine, no ne zna se koju će verziju američka vojska izabrati, Lockheed Martina ili Boeinga.

Sustav TLS-EAB mogao bi se naći u službi već godinu dana kasnije.

Izvor: Breaking Defense

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju