Američke svemirske snage privremeno su zabranile korištenje AI alata poput ChatGPT-a

Američke svemirske snage privremeno obustavljaju web-bazirane AI alate poput ChatGPT-a zbog zabrinutosti za sigurnost podataka, dok istovreemeno istražuju njihove potencijalne prednosti.

Branimir Vorša | 12.10.2023. / 11:00

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

Američke svemirske snage zauzele su oprezan stav prema korištenju web-baziranih generativnih AI alata, kao što je ChatGPT, unutar svoje radne snage, zbog zabrinutosti oko sigurnosti podataka.

Memorandum od 29. rujna, usmjeren prema Čuvarima, kako Američke svemirske snage nazivaju svoje osoblje, postavio je zabranu korištenja takvih AI alata, uključujući modele velikih jezika (LLM), na vladinim računalima. Ta će zabrana trajati sve dok Ured za tehnologiju i inovacije Američkih svemirskih snaga ne izda službeno odobrenje. Kao razlog za zabranu navodi se "rizik od prikupljanja podataka".

Rudarenje kriptovaluta, ilustracija Zapovjednik u američkim Svemirskim snagama ima zanimljiv prijedlog: Umjesto ratovanja, trebali bismo se okrenuti - rudarenju

Generativna umjetna inteligencija, vođena ekspanzivnim jezičnim modelima koji probavljaju ogromna spremišta prošlih podataka za učenje, svjedoči porastu upotrebe tijekom prošle godine. Među primjerima navedenima u memorandumu se nalaze i proizvodi koji se stalno razvijaju kao što je OpenAI-jev ChatGPT, koji može brzo generirati različite oblike sadržaja od teksta, slika do videa, sve iz osnovnog upita.

Strateška pauza

U memorandumu, Lisa Costa, glavna časnica za tehnologiju i inovacije Američkih svemirskih snga, izrazila je svoje uvjerenje da će ova tehnologija nedvojbeno unijeti revoluciju u našu radnu snagu i poboljšati sposobnost Čuvara da rade velikom brzinom.

To mišljenje potvrdila je i glasnogovornic Američkog ratnog zrakoplovstva, potvrđujući privremenu zabranu o kojoj je Bloomberg prvotno izvijestio.

Robotski psi Ghost Robotics Američke svemirske snage dobile zanimljivo pojačanje na Zemlji

Strateška pauza u korištenju Generativne umjetne inteligencije i modela velikih jezika unutar Američkih svemirskih snaga je implementirana dok utvrđujemo najbolji put naprijed za integraciju ovih sposobnosti u uloge Čuvaraa i USSF-a misija, pojasnila je Tanya Downsworth, glasnogovornica Američkog ratnog zrakoplovstva. Naglasila je da je ta mjera privremena i da se provodi radi zaštite podataka službe i njezinih skrbnika.

Costa je u dopisu spomenula da je njezin ured uspostavio radnu skupinu usmjerenu na generativnu umjetnu inteligenciju, surađujući s drugim uredima Pentagona kako bi istražili načine za korištenje te tehnologije na odgovoran i strateški način. Također je naznačila da će daljnje smjernice o korištenju generativne umjetne inteligencije od strane Aameričkih svemirskih snaga biti objavljene sljedećih mjesec dana.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti